Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 20. 20:41, szerda | Helyi
Forrás: MSZP Rábaközi Szervezete

Újra törvényességi vizsgálatot kezdeményeztek a csornai szocialisták

Újra törvényességi vizsgálatot kezdeményeztek a csornai szocialisták

A Kormányhivatal állásfoglalása ellenére továbbra is titkosan kezelik az iskolákról szóló napirenden elhangzottakat.

Mint decemberben megírtuk, az MSZP Rábaközi Szervezetének elnöksége törvényességi vizsgálatot kezdeményezett az iskolákról szóló napirend zárt ülésen történő tárgyalása miatt. Tájékoztattunk arról is, hogy a Kormányhivatal megállapította a döntés jogszerűtlenségét.

Február 11-i ülésén a testület ugyan elismerte, hogy a döntése jogszerűtlen volt, de a napirend zárt minősítését nem oldja fel. Ezzel kapcsolatban a csornai szocialisták újabb törvényességi vizsgálatot kezdeményeztek, és az alábbi állásfoglalást adták ki.

Mit titkol a csornai képviselő-testület?

A megyei kormányhivatal törvényességi vizsgálatát kértük a csornai önkormányzat december 11-i ülésén az iskolák ügyében elrendelt zárt ülés miatt. Döntésében a kormányhivatal megállapította a döntés törvénytelenségét, és javasolta, hogy az ülés jegyzőkönyvét tegyék nyilvánossá.

Megdöbbenve vettük tudomásul a csornai testület újabb döntését. 2013 február 11-én a testület elfogadta ugyan a zárt ülés elrendelésének törvénysértő minősítését, de a decemberi napirendet továbbra is zárt ülésként kezelik. Szerintük ha jogsértő volt is az elrendelés módja, a vita során olyan „személyes információk” hangzottak el, - például nevek és bérek - ami szerintük indokolta – utólag – a zárt ülést.

A jogszabályok egyértelművé teszik, hogy nem minden „személyi ügy”alapoz meg zárt ülést. A törvény és az SZMSZ konkrétan megnevezi, hogy milyen „személyi kérdésekben” tartható zárt ülés. Mivel ebben a napirend nem „választás, kinevezés, felmentés, vezetői megbízatás adása, illetőleg visszavonása, fegyelmi eljárás megindítása, fegyelmi büntetés kiszabása és állásfoglalást igénylő személyi ügy tárgyalása”, vagy „önkormányzati, hatósági, összeférhetetlenségi és kitüntetési ügy, valamint vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás” volt, ezért a zárt ülés elrendelése nem csak formai, hanem tartalmi okokból is törvénysértő. A közszféra vezetőinek neve és javadalmazása nem tekinthető titkos adatnak, sőt annak nyilvánossága alapvető közérdek.

A fentiek miatt újra kérjük a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal törvényességi vizsgálatát Csorna Város Önkormányzata Képviselő-testületének e tárgyban hozott határozatával kapcsolatban. Kérjük továbbá, hogy a Kormányhivatal törvényességi vizsgálata a testületi döntés és annak indoklása miatt ezúttal ne korlátozódjon formai okokra, hanem a december 11-i és a február 11-i döntések tartalmi értékelésére is térjen ki.

Azt várjuk, hogy a Kormányhivatal ne kérje, hanem kötelezze a csornai testületet a törvénytelen zárt ülésen elhangzottak nyilvánosságra hozatalára.

Címkék: önkormányzat, csorna, mszp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!