Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2023. Október 08. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Újranyitották az ajkai Kristály Múzeumot

Újranyitották az ajkai Kristály Múzeumot

Ajka megmutatta, hogy a magas szintű ipari termelés és a magas színvonalú kreatív ipari termékek nem állnak ellentétben egymással, sőt egymásra épülnek

- fogalmazott a területfejlesztési miniszter szombaton a Veszprém vármegyei város Kristály Múzeumának újranyitása alkalmából.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: az ajkai üveggyártás azért tudott nagy és erős lenni, mert volt mögötte egy ipari és egy kézműves bázis is, ezek együtt tették lehetővé, hogy Európa egyik prémium kategóriás termékskálája szülessen meg a városban.

A miniszter emlékeztetett: a Herendi Porcelánmanufaktúra, a Városlődi Majolika, az Ajka Kristály, mind a térség jól csengő márkanevei.

A Kristály Múzeum újranyitása, de az egykori kriptongyár épületének megkezdődött felújítása is azt bizonyítja, hogy Ajka elkötelezett a város hagyományainak felfedezésében és abban, hogy a jövőt ezekre a tradíciókra alapozza - emelte ki Navracsics Tibor.

Hozzátette: egy múzeum a múlt tárgyait tartalmazza, de arra való, hogy a látogatók erőt és energiát merítsenek belőle a jövőre.

A miniszter arra is kitért, hogy dolgoznak egy olyan fejlesztési terven, amely Ajka, Veszprém, Várpalota és Székesfehérvár térségének gazdasági, turisztikai, és a hétköznapi életben is jelentős együttműködését készíti elő.

A kreatív ipart és a prémiumkategóriás termékek előállítását Navracsics Tibor olyan területnek nevezte, amelyen kiválóan együtt tudnak működni.

Schwartz Béla (Közösen Ajkáért Egyesület), Ajka polgármestere felidézte: az ajkai üveggyár elődjében 1878-ban kezdődött meg a gyártás, és a termelést 2019-ben fejezték be. Ekkor az 1984-ben nyílt múzeumot is bezárták.

A polgármester jelezte: a múzeum újranyitása úgy valósulhatott meg, hogy az épületet, benne a múzeum teljes kiállítási anyagával az önkormányzat 300 millió forintért megvásárolta. A vételárat több év alatt, részletekben fizetik meg a korábbi tulajdonosnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Belföld

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére

Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten, újságírók előtt.

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.