Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 15. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Csorna-Kapuvár Szuperinfó

Út a középiskolába

Út a középiskolába

Ilyen lesz az idei középiskolai felvételi - a legfontosabb kérdések és válaszok

Szombaton a központi felvételik írásával kezdődik a nagy menetelés a középiskolák felé.

Milyen a felvételi eljárás?

A felvételi a központi írásbelivel kezdődik, ezt január 17-én szombaton tartják. Ezután februárig kell kiválasztani azokat a középiskolákat, ahová jelentkeznétek, majd jöhetnek a szóbeli és alkalmassági vizsgák február végén, március elején. A felvételi eredményeket április végén hirdetik ki, a rendkívüli felvételi eljárást pedig májusban tartják.

Kinek kell központi írásbelit írnia?

Ez attól függ, hogy milyen középiskolába jelentkeztek. Vannak olyan intézmények, amelyek az általános iskolai jegyek alapján döntik el, hogy kiket vesznek fel, de sok helyen kérik a központi írásbeli eredményét is, sőt akár szóbeliztethetnek is. Ha még nem tudjátok, milyen iskolába fogtok jelentkezni, akkor a biztonság kedvéért érdemes megírni a központi vizsgát.

Hogyan számítják a pontokat?

Minden középiskola más módszert használ. Vagy csak a tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a központi írásbeli eredményét is pontozzák, esetleg saját szóbeli, alkalmassági vizsgát is tartanak. A központi írásbeli eredménye az összes pontszám legalább 50 százaléka lehet, a szóbeli vizsga eredménye pedig legfeljebb a 25 százaléka.

Az egyes iskolák pontszámítási szabályait a középiskolák felvételi tájékoztatójában találjátok, ezeket azOktatási Hivatal honlapjáróltölthetitek le.

Az általános iskolai eredmények közül mire adnak pontot?

Csak az év végi és az utolsó félévi érdemjegyekre. Verseny- vagy sporteredményeket, nyelvvizsgát és hasonló, a bizonyítványban és a félévi értesítőben nem szereplő eredményekért nem jár pont. A magatartásból és a szorgalomból kapottjegyeket sem vehetik figyelembe.

Mikor tartják az írásbelit?

Január 17-én, 10 órakor kezdődik a kétórás írásbeli vizsga. Ha alapos ok miatt - például orvos általigazolt betegség - nem tudtok elmenni, január 22-én írhatjátok meg a pótló felvételit.

Milyen feladatok lesznek?

Két tantárgyból, matekból és magyarból fogtok vizsgázni. Mindkét feladatsorra 45 percetek van, és 10-10 feladatot kell megoldanotok. Mivel az utolsó év tananyagát különböző ütemben tanuljátok, ezért elsősorban a korábbi évek tananyagából válogatnak. A részletekért olvassátok elösszefoglalónkat, vagy nézzétek meg az elmúlt évekfeladatsorait. Az eredményeket február 5-én küldik ki.

Mikor kell beadni a jelentkezési lapokat?

Február 13-ig kell elküldeni a jelentkezési lapokat a középiskolákba, a tanulói adatlapot pedig a Felvételi Központba.A nyolcadikosok lapjaitaz iskola gyűjti össze és küldi el a megfelelő címre.

Mikor tartják a szóbeliket?

A jelentkezések beérkezése után, február 17. és március 6. között. A szóbeliket és az alkalmassági vizsgákat az adott középiskolában szervezik, és mivel ezek nem központiak, ezért előfordulhat, hogy többször is vizsgáznotok kell, attól függően, hány középiskolába jelentkeztetek.

Mikor derül ki, hogy hova vettek fel?

Az iskolák az egyeztetett felvételi jegyzék alapján április 24-én küldik ki az értesítőket.

Mi történik, ha nem kerültem be sehová?

Részt kell vennetek a rendkívüli felvételi eljáráson. Ilyenkor olyan iskolába jelentkezhettek, ahol a helyek kevesebb mint 90 százalékát töltötték fel. A rendkívüli felvételit május 4. és 14. között tartják, május 15-én derül ki, hogy ki hova került be.

Lehet-e vinni helyesírási szótárt, körzőt, számológépet a központi középiskolai írásbelire?

A középiskolai felvételin a központi írásbeli két feladatsorból áll, amelyekre egyenként 45 percetek lesz. A magyar nyelvi feladatlap megoldásához semmit sem használhattok (helyesírási szótárt sem), a matematikai feladatsornál viszont legális segédeszköz a körző, a vonalzó és a szögmérő - a számológép viszont nem. A feladatok elsősorban nem a tantárgyi tudást, hanem atovábbtanuláshoz szükségesképességek és készségek meglétét mérik.

Országszerte 54 nyolcosztályos és 74 hatosztályos gimnáziumban tartanak írásbeli felvételit,a nyolcadikosokcsaknem ötszáz középiskolában vizsgázhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!