Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 23. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Pák Eszter

Útlezárással tiltakoztak a menekülttábor ellen Vámosszabadiban

Útlezárással tiltakoztak a menekülttábor ellen Vámosszabadiban

A település szinte teljes lakossága kivonult a szombat délelőtti félpályás útlezárásra.

Több mint 3 km-en keresztül sorakoztak az autók szombat délelőtt a 14-es számú főúton Vámosszabadi mellett. A Győr-Moson-Sopron megyei falu lakói egy, a község külterületére, a magyar-szlovák határ közvetlen szomszédságába tervezett, nyílt menekülttábor létesítése ellen tüntettek.

A lakók azért tiltakoznak, mert Pintér Sándor belügyminiszter szerdán bejelentette, hogy július 1-én mintegy 220 fő befogadására alkalmas, nyílt menekülttábor nyílik Vámosszabadi külterületén, közvetlenül a határ mellett.

A tüntetők azt kifogásolják, hogy a tervekről előzetesen sem a lakossággal, sem helyi önkormányzattal nem egyezettek, és nem tájékoztatták a határ túloldalán élőket sem. A demonstráción részt vett a szlovákiai Medve község polgármestere is. Ahogy azt az egyik helyi lakos, Ambrus Gellért elmondta: a vámosszabadin élők attól is tartanak, hogy ha megvalósul a tábor, akkor a rendőrség nem lesz képes fenntartani az eddigi jó közbiztonságot.

Alasztics Ervin, vámosszabadi önkormányzati képviselő közölte: a menekülttábor létesítésének hírére egy nemzetközi vállalat hivatalosan bejelentette, ha a szomszédjában lesz a befogadó állomás, akkor eláll a 120 munkahelyet teremtő, több millió eurós beruházási szándékától. Pénteken pedig egy újabb helyi vállalkozás közölte az önkormányzattal, hogy felfüggeszti fejlesztési terveit. Mindkét cég már érvényes engedélyekkel rendelkezik a beruházásokhoz.

Mint azt Kovács Gyula a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója korábban, egy lakossági fórumon kijelentette, az új menekülttábor létesítésére azért van szükség, mert a meglévők már nagyon túlzsúfoltak. Az igazgató azt is hozzátette, a nyílt befogadó állomásra kerülő emberek szabad kijárást, szállást, napi háromszori étkezést és anyagi támogatást is kapnak a magyar államtól.

A vámosszabadi demonstrálók a szombati békés megmozdulással igyekeztek felhívni a Szlovákiából érkezők figyelmét is a tervezett létesítményre, illetve tiltakoztak a demokrácia alapszabályainak megsértése ellen. Azt kérik a magyar kormánytól, hogy a menekültügyi problémák megoldására hatástanulmánnyal alátámasztva, gazdasági károkozást elkerülve, megfelelőbb helyszínt találjon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.