Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Május 10. 10:04, péntek | Helyi
Forrás: mozaikcsaladok.hu

Válás után – Mozaikcsalád Fotópályázat 2013

Válás után – Mozaikcsalád Fotópályázat 2013

Amatőr és profi fotósok figyelem! Országos fotópályázat értékes nyereményekkel!

Fókuszban egy új családtípus.

Mozaikcsaládok a Te lencséden keresztül.

"A kötelék, mely az igaz családot összefűzi, nem a vér, hanem azegymás élete iránti tisztelet s a benne lelt öröm."
Richard Banc

Mozaikcsaládnak nevezzük azt a családot, amikor legalább az egyikfelnőttnek van az előző házasságából gyermeke. Hogyan működik egy ilyen család? Kik a tagjai? Miben különböznek a hagyományos családtól? Vajon lehet teljes családi életet élni mozaikcsaládban? Hogyan?

Magyarországon első alkalommal kerül sor ennek a témának fotópályázati kiírására. Ezt az újnak nem mondató, de egyre elterjedtebb családtípust szeretnénk bemutatni a fotó médiumának segítségével. Felhívni a figyelmet ennek a társadalmi változásnak a hatásaira és következményeire. A fotópályázat célja a válással és az újraházasodással kapcsolatos társadalmi és családon belüli szemléletváltás elősegítése. A válás és újraházasodás tabuként kezelésének és negatív előítéleteinek megváltoztatása.

Becslések szerint ma a háztartásoknak legalább a harmada mozaik-jellegű, és több százezer kiskorú gyermek él mozaikcsaládban. Itt az ideje hát, hogy a mozaikcsaládot elismerjék a mai kor bevett együttélési formájának. A mozaikcsalád kifejezés nincs a köztudatban. Ez is azt mutatja, hogy sem a társadalom, sem az emberek nem tesznek különbséget a hagyományos (nukleáris) család és a mozaikcsalád között. A társadalom is azt várja el tőlük, hogy hagyományos családként éljék az életüket és talán ezt a mozaikcsaládban élők el is hiszik. Akarva-akaratlanul is arra vágynak, hogy mozaikcsaládos felállással, de klasszikus formában éljék mindennapjaikat, pedig ez nem ilyen egyszerű. Ezzel az irreális elvárással nem tud a mozaikcsalád jól működni. Meg kellene érteni és értetni, hogy a mozaikcsalád sem összetételben, sem szerepeiben, sem egymáshoz fűződő kapcsolataiban nem hasonlít a hagyományos családhoz. Eltérőek a kapcsolatformái, nem mindenkihez fűz vérszerinti kötelék. A mozaikcsaládok nagyon kevés segítséget kapnak, mivel sajátosságaikat, szerepeiket, funkcióikat és pozícióikat még a szakemberek sem ismerik eléggé. Mások a szabályok, szabad és kell is másmilyennek lenniük.

A FOTÓPÁLYÁZAT TÉMÁJA

A mozaikcsaládban élő emberek környezetének és hétköznapjainak bemutatása. A mozaikcsalád tagjai közötti kapcsolat ábrázolása. Bepillantás a mozaikcsaládok hétköznapjaiba. Mindennapi élethelyzetek rögzítése. Ünnepek a mozaikcsaládokban. Emberi viszonyok, kapcsolatok sokfélesége, csoportdinamika. Humor, tragikum és más intenzív érzések. Rávilágítani és felhívni a figyelmet az elvált szülők nehézségeire, sikereire, az új családalapítás buktatóira, azokra a kihívásokra, nehézségekre, előítéletekre, amelyekkel az elvált szülők és újraházasodott emberek szembesülnek. A képek manipulálása megengedett, amennyiben a mondanivalót, érthetőbbé, kifejezőbbé teszi.

A pályázat részletes feltételeit ide kattintva olvashatja.

Mozaikcsaládban Élők Klubja

Címkék: fotópályázat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

Lomtalanítás Rábatamásiban

Hulladékot csak rábatamási lakcímmel rendelkező személy adhat le.

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Május egytől új nyitvatartással látogathatók a nemzeti park bemutatóhelyei

Lászlómajor Bemutató Majorság és az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítás.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 16:00, kedd | Helyi

Útlezárás és parkolási korlátozás Csornán a majális miatt

Felhívás