Városlista
2023. február 6, hétfő - Dóra

Hírek

2022. Március 29. 14:07, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az NVB

Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az NVB

Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az április 3-ai országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén.

A megfigyelők bejelentésére csütörtökön 16 óráig volt lehetőség, az NVB most döntött a bejelentett megfigyelők nyilvántartásba vételéről.

A pártlistát és nemzetiségi listát állító szervezetek két-két megfigyelőt bízhatnak meg az országgyűlési egyéni választókerületi (oevk) székhely településekre, a megfigyelők jelen lehetnek a szavazási irat leadására szolgáló urna felügyeleténél. Az NVB most nyilvántartásba vette a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd 102 megfigyelőjét 95 oevk-székhelyre. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP 97 oevk-székhelyre bejelentett 104 megfigyelőjét.

A külképviseletekre az országgyűlési választáson jelöltet állító jelölőszervezetek, valamint a független jelöltek külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhattak meg a külképviseleti választási iroda munkájának és a külképviseleti szavazás menetének figyelemmel kísérésére. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására.

Az NVB hétfőn nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP 33 megfigyelőjét, 29 külképviseletre. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom Magyarország megfigyelőjét a szófiai külképviseletre, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 31 külképviseletre bejelentett 43 megfigyelőjét, valamint a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd 49 külképviseletre bejelentett 80 megfigyelőjét.

A választási eljárási törvény szerint az országgyűlési választáson pártlistát állító jelölőszervezetek a Nemzeti Választási Iroda (NVI) mellé legfeljebb öt-öt megfigyelőt bízhattak meg a szavazási iratok ellenőrzése és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP öt, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd három megfigyelőjét az NVI mellé.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 05. 16:58, vasárnap | Belföld

Fradi - Újpest: Az utcán találkozott egymással a két keménymag a mérkőzés előtt

A közösségi médiában közzétett videó szerint mintegy százan vettek részt a balhéban.

2023. Február 05. 13:31, vasárnap | Belföld

Századvég: a vasárnap életbe lépő szankciók elsősorban a gázolaj-piacon okozhatnak problémát

Az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankciók elsősorban a gázolaj piacán okozhatnak problémát - mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2023. Február 05. 13:28, vasárnap | Belföld

A németek többsége szerint hazájuk túl sok menekültet fogad be

A németek többsége szerint túl sok menekültet fogadnak be hazájukban - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

2023. Február 05. 11:20, vasárnap | Belföld

Itt az új szélrekord - 130 km/órás szél fújt a Kab-hegyen

Tegnap nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt erősen viharosak (>90 km/h) is szép számmal kifutottak - írja az OMSZ.