Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Július 06. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Változhat a családi kedvezmény a tanév végén

Változhat a családi kedvezmény a tanév végén

A változást be kell jelenteni.

Vége a tanévnek, a szülőknek érdemes odafigyelni a gyermekeik után igénybe vett családi kedvezményre, ugyanis a jogosultság év közben is megszűnhet. A változást be kell jelenteni a munkáltatónak.

Családi kedvezmény elsősorban azon gyermek után jár, aki után a szülő családi pótlékra jogosult. A kedvezmény az eltartottak számától függ.

Ha a 2013-2014-es tanév végén a tanulói jogviszony megszűnik, akkor a családi kedvezményre való jogosultság is változhat. Ha a szülő már nem jogosult családi pótlékra, akkor a következő hónaptól családi kedvezményt sem érvényesíthet. A változást jeleznie kell munkáltatójának, módosítania kell a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatot. A munkáltató a következő kifizetésnél már a módosított nyilatkozat alapján állapítja meg az adóelőleget.

Ha a családi kedvezményt jogalap nélkül kéri a szülő, és emiatt az adóbevallásában 10 ezer forintot meghaladó befizetési különbözet keletkezik, akkor nemcsak a jogtalanul igénybe vett összeget kell megfizetnie, hanem annak 12 százalékát is, bírságként le kell rónia.

Némileg más a helyzet, ha a családi kedvezményre a szülő három vagy több gyermek után volt jogosult, azonban az egyik gyermek az érettségi után, felsőoktatási intézményben, nappali tagozaton tanul tovább. Amennyiben a gyermeket a családi pótlék összegének megállapításánál figyelembe veszik, a szülő a családi pótlékra ténylegesen jogosult gyermekei után továbbra is a magasabb összegű családi kedvezményt érvényesítheti. Természetesen a munkáltatónak adott nyilatkozatát ebben az esetben is módosítania kell.

A témában a NAV ügyfélszolgálatain és a 06-40/42-42-42-es kék számon kérhető további tájékoztatás.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.