Városlista
2021. június 17, csütörtök - Laura

Hírek

2011. Augusztus 08. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Változik a szállodák minősítése

Változik a szállodák minősítése

Alapvető változásokon megy keresztül a jövőben a szállodák besorolási rendszere.

Csillagok továbbra is lesznek, de nem mindegy, hogy mennyi – s az sem árt, ha a fogyasztók alaposan tájékozódnak a szállás lefoglalása előtt, figyelmeztet a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Rendkívül sok problémát okoz a fogyasztóknak az, hogy a szállodák minősítésére vonatkozó csillagozási rendszer országonként és kontinensekként is eltérő. Így például egy afrikai háromcsillagos szálloda minősége gyakran elmarad az utazók elvárásától, nem egyszer komoly csalódást, és akár fogyasztói jogvitát is eredményezve. Természetesen idehaza, belföldi utazások esetén is a jól ismert besorolási rendszernek megfelelően tájékozódnak a fogyasztók, és döntik el, mely szálloda szolgáltatását veszik igénybe. Nem árt azonban tudni, hogy a megszokott rendszer hamarosan teljesen átalakul.

2009 októberét megelőzően egy miniszteri rendelet részletesen szabályozta a kérdést, azaz hogy mi alapján hány csillagot kaphat egy adott szálloda. Ezt a rendszert szüntette meg a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet, amely ugyanakkor lehetőséget biztosít egyelőre a korábbi szisztéma és csillagszám fenntartására, egészen 2012. július 1-jéig.

Jövő év július elsejétől azonban változik a rendszer: ahogy a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusfejlesztési Stratégiája kimondja, a turisztikai szolgáltatások közül a szállás- és vendéglátóhelyek kötelező jogszabályon alapuló minősítése nem hozta meg az elvárt eredményt, és elindult a rendszer továbbfejlesztése az európai gyakorlathoz hasonló önkéntes, rendszeresen ellenőrzött minősítés irányába.

Így ezt követően az úgynevezett Hotelstars Union szállodaminősítési rendszer lép életbe, melynek során a szálloda önmaga általi minősítését a Magyar Szállodaszövetség ellenőrzi meghatározott szempontok alapján. Nagyon fontos, hogy a minősítésre kizárólag objektív, szakmai szempontok alapján kerüljön sor - nem szubjektív elemek figyelembe vételével, hiszen a fogyasztók az ár és a helyszín mellett elsősorban a csillagok száma alapján döntenek.

A változás tudomásulvétele és figyelemmel kísérése mellett a KÖFE mindenképpen javasolja, hogy a pihenésre vágyók alaposan tájékozódjanak az egyes szálláshelyek minőségéről, szolgáltatásairól már a szállás lefoglalása
előtt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szálloda

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 17. 06:00, csütörtök | Belföld

Visszahívott egy fagyit az egyik áruházlánc szennyezettség miatt

Visszahívott a forgalomból egy vaníliás pálcikás jégkrémet a forgalmazó Auchan Magyarország Kft. etilén-oxid növényvédő szer hatóanyaggal való szennyezettsége miatt, a meglévő készletet pedig zárolta

2021. Június 17. 05:00, csütörtök | Belföld

Elfogták a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottját

Elfogtak egy 59 éves tököli férfit, aki összefüggésbe hozható a tavaly decemberben történt szigetszentmiklósi olajszennyezéssel

2021. Június 16. 19:11, szerda | Belföld

Halálra gázoltak egy kerekesszékes nőt Kecelen

Halálra gázoltak egy elektromos rokkantkocsival közlekedő 73 éves nőt szerdán Kecelen - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu honlapon.

2021. Június 16. 15:57, szerda | Belföld

Bakondi: jelentős nyomás alatt áll a magyar határ

Továbbra is jelentős nyomás alatt áll a magyar határ: idén már eddig körülbelül annyi illegális bevándorló próbálkozott az átjutással, mint tavaly egész évben