Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Április 22. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Index

Van-e összefüggés a koronavírus járvány és a csornai napelemgyár között?

Van-e összefüggés a koronavírus járvány és a csornai napelemgyár között?

Micsoda hülye kérdés! Vagy mégsem?

Figyelemreméltó cikket közölt a napokban az Index. Sokan nem értik, az állam miért csapott le a Kartonpack Dobozipari Nyrt-re a koronavírus járvány vészhelyzeti intézkedések keretében? Hogyan előzheti meg a Kartonpack (egy csomagolóipari, részben gyógyszeres kartondobozokat is gyártó cég) állami felügyelete a járványt? Ha ez a lépés szükséges, miért ennél a cégnél, és miért csak ennél a cégnél segítheti a koronavírus terjedését az állami felügyelet? Ennek jártak utána.

Eddig egyetlen céget vont állami felügyelet alá a kormány a koronavírus járvány alatt: a debreceni Kartonpack Dobozipari Nyrt.-t. A társaság nem igazán jelentős hazai csomagolóipari cég, árbevétele évi 2 milliárd forint körül van, a társaság ugyan nyereséges, de a jövedelmezősége alacsony. A társaság tevékenysége nem életmentő, nem is pótolhatatlan, ráadásul a működés sem volt veszélyben. A Kartonpack elsősorban gyógyszeripari cégeknek (kiemelten is az Egis és a Richter Gedeon hazai gyártóknak), illetve kisebbrészt élelmiszeripari vállalatoknak gyárt dobozokat.

Április 17-én pénteken mégis katonák, rendőrök és ügyvédek lepték el a társaságot, és Bagdi Ildikó cégvezetővel közölték, további értesítésig hazamehet, visszahívják tisztségéből. Kineveztek egy kormánybiztost, aki a Kartonpack valamennyi vezetőjét visszahívta. Lecserélték a teljes igazgatóságot, és ugyan a felügyelőbizottság és az auditbizottság tagjait is visszahívták, végül ezek a tagok visszakapták a pozícióikat. Az igazgatóságba ismert fideszes nevek kerültek. A társaság élére pedig dr. Uszkay-Boskó Sándort nevezték ki. Mindez azért beszédes, mert ő korábban az MFB-nél dolgozott, és a Kartonpack és az állam elhúzódó marakodásába a csornai napelemgyárért éppen a botrányprojektet további forrásokkal megsegítő MFB szállt be.

A Kartonpack egyik leányvállalata, a Thin Film Solar Zrt. decemberben bejelentette, hogy 600 milliós pert kezdeményezett a svájci EcoSolifer AG ellen, mert szerinte őt illeti a csornai napelemgyár 40 százalékos pakettje.

A napelemgyár alapkövét Áder János köztársasági elnök tette le 2014-ben az EcoSolifer tulajdonosával Haidegger Ákossal. 2016 májusára elkészült a gyár, de a csornaiak azóta is azt látják, hogy immár négy éve ott áll, és nem működik. A napelemgyárral először az állami Eximbank égett meg, de teljességgel érthetetlen módon, az OLAF által is vizsgált zavaros beruházásból az állam nem elmenekült, hanem még mélyebbre ásta magát, és az MFB egy sokkal nagyobb hitelkeretet is megnyitott a cégnek.

Ráadásul úgy, hogy még a nemzetközi vizsgálatok is vélhetően zajlanak. Erről biztosat nem lehet tudni, de amikor 2019 októberében a parlamentben szóba került a csornai napelemgyár uniós támogatása kapcsán indult OLAF-vizsgálat és szabálytalansági eljárás, akkor Rákossy Balázs államtitkár egy kérdésre azt válaszolta, hogy a szabálytalansági eljárás még nem zárult le.
Nem tudjuk, hogy a Kartonpack elleni fellépésnek, aminek a járványügyi hatása eléggé kétséges, lesz-e hatása a csornai napelemgyárra. Mindenesetre az állam teljes mértékben átvette az uralmat abban a cégben, amelynek leányvállalata perben áll az EcoSolifer-rel, a gyár tulajdonosával.

További részleteket olvashatnak az Index cikkében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.