Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Október 19. 07:49, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Vasárnap csak 41 migránssal szemben intézkedtek

Vasárnap csak 41 migránssal szemben intézkedtek

Vasárnap este nyolc óráig összesen 41 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkednie a magyar rendőröknek a szerb határszakaszon, Horvátország irányából pedig nem volt elfogás

- mondta el Bakondi György vasárnap este az M1 aktuális csatornán. A miniszterelnöki főtanácsadó Letenyén, a magyar-horvát határon nyilatkozva hangsúlyozta: a déli határzár megfelelő színvonalon működik, a szükséges erők és eszközök garantálják a határőrizet biztonságát.

Kitért arra is, hogy vasárnap sem a két horvát tranzitzónában - Letenyén és Beremenden -, sem pedig Tompán és Röszkén nem jelentkeztek migránsok menedékkérelem benyújtására.

Kovács Zoltán kormányszóvivő ugyanitt arról is beszélt, hogy a hatóságok és a határvédelmet ellátó szervek felkészültek arra a lehetőségre is, ha a horvát hatóságok esetleg ismét a magyar határra szállítanák az illegális bevándorlókat. "Kellő óvatossággal mondhatjuk, hogy sikeres a déli határzár", a kormány elérte azt a célját, hogy Magyarországot és az Európai Unió határát igyekszik megvédeni.
Tudatában kell lennünk ugyanakkor annak, hogy további menekültek érkeznek, a hírek szerint Görögországból Macedóniába körülbelül 10 ezer ember érkezett csak a szombati napon. Látható, hogy az osztrák oldalon is "csökkent a kapacitás és a hajlandóság" a migránsok átvételére, ezért ennek esetleges hatásaira is készülni kell a következő napokban - jelezte a kormányszóvivő.

Kérdésre válaszolva elmondta még: a magyar-szlovén határon addig van szükség a szombattól ideiglenesen elrendelt határellenőrzésre, "amíg nem változnak meg alapvetően a körülmények". Erre pedig addig nincs esély, amíg Görögországban, illetve a Törökországgal folytatott tárgyalások nyomán nem lehet változásokat elérni a Nyugat-Európa irányába induló migránsok számát illetően.

Bakondi György arra a kérdésre, hogy jól védhető-e a magyar-horvát határ, kifejtette: a változatos határvonal miatt nehezen őrizhető ez a 348 kilométeres szakasz, ahol több helyen folyó képez természetes akadályt, de műszaki megoldások alkalmazásával és megfelelő élő erővel ott is jelen vannak, ahol nincs kerítés. A rendvédelmi erők és a honvédség figyelemmel kíséri a túloldali történéseket, mozgásokat, és időben reagálni tudnak bármilyen fejleményre.

Kitért arra is, hogy a cseh és szlovák katonák továbbra sem látnak el szolgálatot a horvát határon, ők a Magyar Honvédséggel közösen, éppen a tömeges migráció kezelésére irányuló gyakorlatot hajtanak végre. "A hangsúly a szimbólumon van, hogy össze tudtunk fogni egy ilyen helyzetben", hogy a schengeni külső határt közösen meg tudják őrizni a visegrádi négyek, példát adva ezzel az Európai Unió más államainak is - fűzte hozzá.

Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt továbbá, hogy az Európai Uniónak szembe kell néznie a migránshullámmal kapcsolatos kihívással, amire volt idő felkészülni. Egyetlen forgatókönyv van, európai összefogásra van szükség, mert az összes tagállamnak "nemcsak joga, de kötelessége is megvédeni a határokat, mindent megtenni azért, hogy az illegális migránsok áradatát a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tartóztassuk fel".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére