Városlista
2023. február 7, kedd - Tódor

Hírek

2011. Augusztus 25. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Óvatosak a magyar háztartások a megtakarításokkal

Óvatosak a magyar háztartások a megtakarításokkal

A 0,5 százalékos növekedési várakozásokkal szemben 0,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom júniusban mind az előző évihez, mind az előző hónaphoz képest.

Az első félévben a forgalom visszaesése mindössze 0,2 százalék volt, gyakorlatilag stagnált. Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban 0,5 százalékkal növekedett, az első félévben stagnált. Ezzel szemben a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene júniusban 1,3 százalékkal csökkent, az első félévben lényegében nem változott.

Suppan Gergely a Takarékbank vezető elemzője szerint a foglalkoztatás lassú bővülése és a nettó bérek reálnövekedése ellenére a háztartások fogyasztása továbbra sem élénkül, amiben a fő szerepet a háztartások óvatossági megtakarításainak növekedése, a mérlegkiigazítás elhúzódó folyamata és a növekvő hiteltörlesztő részletek játsszák. A változást a következő hónapokban sem várnak, bár egyes hónapokban bázishatások miatt újra lehetnek pozitív értékek is. Az előzetes várakozásokkal szemben a nyugdíjpénztáraktól származó reálhozamok részleges elköltése várhatóan nem okoz élénkülést a forgalomban, mivel ezzel szemben a drámai mértékben megugró törlesztő részletek ezt ellensúlyozzák. A korábbi várakozásokkal szemben a háztartások fogyasztása nem tud idén hozzájárulni a GDP növekedéséhez, amit a külső kereslet lassulása is egyre erőteljesebben korlátozhat. Ez utóbbit azonban egyes – elsősorban autóipari - nagyberuházások kapacitásnövelő hatása némileg ellensúlyozhatja.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: megtakarítás

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 07. 19:47, kedd | Belföld

A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban

Köztük egy gyereket mentettek ki a magyar mentőegység tagjai.

2023. Február 07. 13:55, kedd | Belföld

Török-szíriai földrengés - Adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt az áldozatoknak

A Magyar Vöröskereszt pénzadományokat gyűjt a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatainak megsegítésére - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

2023. Február 07. 13:51, kedd | Belföld

Több zalaegerszegi iskola kapott bombafenyegetést

Zalaegerszegen hét oktatási intézmény kapott bombafenyegetést kedden. Az iskolákat kiürítették és átvizsgálták, robbanószerkezetet sehol sem találtak.