Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2014. Július 22. 20:09, kedd | Belföld

Vége a kamatvágásnak

Vége a kamatvágásnak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) befejezte a 2 év óta tartó kamatcsökkentési ciklusát, és a mai 20 bázispontos vágás után legalább 2015 végéig 2,1 százalékon szeretné tartani az alapkamatot.

Mindezt Matolcsy György jegybankelnök közölte a Monetáris Tanács ülése után egy rendkívüli sajtótájékoztatón. A forint árfolyama kissé kilengett, de végül 309 alá erősödött az euróval szemben.

Matolcsy György az MNB kamatdöntő ülése után azt mondta, hogy az elmúlt 2 évi folyamatos kamatcsökkentési ciklussal az alapkamat elért arra a szintre, ami mind az inflációs célkövetés logikája, mind a reálgazdasági élénkítés szempontjából megfelelő.

A Nemzeti Bank elnöke azt is mondta, hogy tartósan alacsony kamatlábra rendezkedtek be, ami azt jelenti, hogy szándékaik szerint legalább 2015 végéig szeretnék a 2,1 százalékos alapkamatot szinten tartani. A jegybankelnök azt hangsúlyozta, hogy a középtávú, 3 százalékos inflációs célt szem előtt tartják, és ha kell, nem zárkóznak el attól, hogy változtassanak a kamaton.

A Monetáris Tanács ma sem volt egységes a kamatdöntésnél, de a testület abban érdekelt, hogy a 4 százalék feletti GDP-növekedést és a 4 százalék alatti munkanélküliségi rátát célzó kormányzati gazdaságpolitikát támogassa.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.

2024. Június 11. 15:15, kedd | Belföld

OVF: folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a gátak állapotát

Folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden, nem sokkal dél után az MTI-vel.