Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 17. 13:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Véget ért a Sziget, 420 ezren voltak idén a fesztiválon

Véget ért a Sziget, 420 ezren voltak idén a fesztiválon

Nem panaszkodhatunk, reális az idei Sziget fesztivál mintegy 420 ezres összlátogatószáma, még akkor is, ha 30 ezerrel kevesebb a tavalyinál. 2022-ben a COVID miatti kétéves kihagyás generált hatalmas igényt a fesztiválozásra - jelentette ki a Sziget főszervezője szerdán az MTI-nek.

"A két kimaradt szezonban Európában hatalmas volt a várakozás a szórakozásra, így amikor 2022-ben végre újra el lehetett menni bulizni, mindenhol tömegesen indultak neki az emberek. A tavalyi Szigetre olyanok is sokan eljöttek, akik még 2019 végén vették meg a jegyüket, és aztán csaknem három évet kellett várniuk, de megtették" - fejtette ki Kádár Tamás.

Azt még nem tudta megmondani, nyereséges lett-e az idei fesztivál a Sziget Zrt.-nek, a végleges számokat még számos egyéb, többek között a vendéglátóipari forgalom is befolyásolja, sok információ még nem áll rendelkezésre.

A szerda hajnalban zárult hatnapos rendezvénynek idén nem volt teltházas napja (a péntek az Imagine Dragonsszal és a keddi zárás Bille Eilishsel közel állt hozzá), de minden napra jutott legalább egy világsztár, mások mellett a Florence + The Machine, David Guetta, a Mumford & Sons és Macklemore.

A főszervező elmondta: 2018 óta dolgoztak azon, hogy elhozzák Billie Eilisht a fesztiválra, akkor az előadó még nem számított ekkora sztárnak, mint most. "Aki ott volt, látta, milyen elképesztő koncertet adott, és milyen jól érezte magát közben a közönség és a művész is".

Kádár Tamás kiemelte, hogy a Sziget a nagyszínpadon, valamint a többi zenei helyszínen kívül a társművészetekben is sokszínű programot kínál minden évben. Hozzáfűzte: a fesztivál ötven helyszínen zajlott, az összművészeti jelleg a Sziget gerincét jelenti, ezért ezen nem akarnak változtatni, sőt, folyamatosan dolgoznak azon, hogy az még izgalmasabb legyen.

A szervezők a kedden este kiadott közleményükben úgy fogalmaztak, hogy "a vendégélmény fokozásával sikerült újraértelmezni a Sziget életérzését". Kádár Tamás hozzátette: büszkék arra, ahogy a Sziget az idén kinézett. "Fejlesztéseink eredményeként visszatért a látványos dekoráció, és számos kényelmi újítást vezettünk be".

A jövő évi rendezvénnyel kapcsolatban a főszervező azt mondta, szeretnék, ha a hosszú bérlettel érkezők számaránya magasabb lenne, és valamivel több bérletet, mint napijegyet adnának el. "Csütörtökön már indul az első elővételes akció a 2024-es jubileumi, 30. Szigetre, ennek részeként a magyarok számára is vonzó áron kínáljuk a hatnapos bérletet, külön árelőnyben részesítve a diákokat és a 21 év alattiakat".

Az MTI kérdésére Kádár Tamás azt mondta, átlagos magyar pénztárcával magasak voltak az árak a Sziget vendéglátóipari egységeiben, ugyanakkor szerinte bevált az a lépésük, hogy minden helyen egy-egy főételért kötelezően legfeljebb 2500 forintot kérhettek. "Más kérdés, hogy Magyarországon egy csaknem 50 százalékos élelmiszer-infláció van, amivel a szolgáltatók és a vendégek egyaránt küzdenek".

Az Imagine Dragons múlt pénteki koncertje után a sokak által vártnál jóval lassabban zajlott a több tízezres tömeg kiengedése a hetven éve épült, acélszerkezetes K-hídon, utóbbi érezhetően meg is ingott.

"A híd kérdése nem a mi hatáskörünk, hanem a fővárosé, ugyanakkor mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a hidat felújítsák. Létezik egy kiengedési protokoll, amit be kell tartanunk, egy időben csak limitált létszámú embert szabad ráengedni a K-hídra. Ha veszélyhelyzet lép fel, a Hajógyári-szigetről kivezető másik hidat, a H-t is használhatjuk, akár a kivezető gyalogosforgalmat is arra tudjuk terelni, de idén erre nem volt szükség. Nem tudjuk, jelenleg hogy áll a K-híd esetleges felújításának ügye, a Sziget nem kevés pénzt fizet a fővárosnak a terület bérléséért, ez jó alap lehet" - hangsúlyozta Kádár Tamás.

Címkék: sziget

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk