Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 26. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Véget vetnek a gyógyszerpazarlásnak

Véget vetnek a gyógyszerpazarlásnak

A gyógyszercégek drasztikus megadóztatása mellett többet fizethetnek gyógyszereikért az orvosi utasításnak fittyet hányó betegek, méltányosságból csak 8 millió forintig állná a cehhet a biztosító – írja a Világgazdaság.

A vérnyomás és a vér zsírszintjének a mérése, a dohányzás ellenőrzése. A tervek szerint jövőre ezeknek a vizsgálatoknak is alávetnek egyes betegeket, hogy lássák, mennyire működnek együtt a saját terápiájukban – derül ki a lapunk birtokába került, a gyógyszertámogatási rendszer átalakítását célzó kormányelőterjesztésből. Az egyeztetés előtt lévő dokumentum szerint elsőként a szív- és érrendszeri, illetve krónikus tüdőbetegségben szenvedőket ellenőriznék. Akik nem veszik igénybe az ingyenes életmódváltoztatási programokat, csökkentett tb-támogatást kapnak gyógyszereikhez.

Nem véletlen a szigor: a lipidszintcsökkentő gyógyszereket például egy évvel a terápia kezdete után a betegek mindössze 22 százaléka, a cukorbetegek fele szedi. A szigor azonban nem ér itt véget, hiszen jövőre, a Széll Kálmán-terv szerint, 83 milliárd forintos megtakarítást kell elérni a gyógyszertámogatási rendszerben. A 300 milliárd forintos gyógyszerkassza közel harmadolását elsősorban a gyógyszercégek különadójának 12-ről 20 százalékra emelésétől, az 5 millió forint éves orvoslátogatói díj megduplázásától, és a támogatásvolumen-szerződések újrakötésétől várják. Ez utóbbiakban a tb és a cégek előre meghatározzák a támogatással forgalmazható gyógyszerek mennyiségét, az a fölötti fogyasztás a cégek kontójára megy.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott