Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 17. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: mno / MTI

Végleg eltűnhet a minidelfin

Végleg eltűnhet a minidelfin

Végleg eltűnhet a világ legritkább és legkisebb delfinjeként ismert maui delfin, a hector delfin Új-Zéland partjainál honos egyik alfaja, a halászat miatt fenyegeti a kihalás veszélye. Már csak 55 kifejlett példány van.

Az új-zélandi Aucklandi Egyetemmel és az amerikai Oregoni Állami Egyetemmel közösen végzett kutatásai nyomán a Nabu természetvédő szervezet emlékeztetett, az elmúlt hét évben felére csökkent a Cephalorhynchus hectori maui állománya. 2004-ben még a hector delfin alfajának 111 példányát számolták össze.

Az alig 50 kilogrammos és jellemzően 1,5 méteres delfinek között már csak legfeljebb 20 termékeny nőstény található. A maui delfinek akár 20 évig is élhetnek, a nőstények azonban csak 7-9 éves koruk között válnak ivaréretté. Általában 2-4 évente hoznak világra borjút, vagyis az állomány amúgy is csak nagyon lassan tudna növekedni.

A hector delfin alfaja iskolának nevezett csoportokban él mintegy 20 méteres vízmélységben, és többi társához hasonlóan visszhang alapján tájékozódik, keres élelmet. Az állatok azonban nem mindig használják ezt a képességüket, ezért fordulhat elő, hogy halászhálókba gabalyodnak. 1970, az újfajta halászháló bevezetése óta a maui delfinek száma 90 százalékkal csökkent.

Ez a fajta delfin kizárólag Új-Zéland Déli-szigeténél honos. Élőhelyük nagy részét már védetté nyilvánították, a Nabu most azt követeli a wellingtoni kormánytól, tiltsa be a halászat delfinekre veszélyes formáit.

Az alfaj eltűnése az egész táplálékláncra hatással lenne és tartósan megváltoztatná Új-Zéland partjainak ökoszisztémáját. „Meg kell értenünk, hogy a mai delfin elvesztése a gazdaság számára is rossz lenne” – mondta Wayne Linklater tengerkutató.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni