Városlista
2022. május 19, csütörtök - Ivó, Milán

Hírek

2012. December 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Végleges az adórendszer - nem lesznek újabb terhek

Végleges az adórendszer - nem lesznek újabb terhek

A magyar adórendszer véglegessé vált, a költségvetés négyszázmilliárdos tartaléka biztosítja, hogy a jövőben ne legyen szükség adóemelésre – ezt mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek. Mint mondta, igyekeztek olyan jogi megoldásokat választani, amelyek megakadályozzák, hogy a pénzügyi, távközlési és a közüzemi cégekre eddig kivetett közterheket a szolgáltatók az ügyfelekre hárítsák.

Balog Ádám azt mondta, hogy a kabinet a kormányváltás után azonnal hozzálátott az adórendszer átalakításához. Ekkor három főbb problémakör kezelése mutatkozott sürgősnek: orvosolni kellett az alacsony foglalkoztatás és a feketeszféra térnyerésének káros következményeit, valamint azt, hogy a magyar gazdaság szereplői tulajdonképpen két, egymástól szinte mindenben különböző csoportot alkotnak. A céges adószabályok kialakításakor az utóbbi jelenségre igyekeztek közteher-viselési választ adni.

Az országban több százezer vállalkozás működik, de csupán nagyjából kilencszáz ad munkát 250-nél több alkalmazottnak. Ezek a cégek, vagyis a nagyvállalatok jórészt külföldi tulajdonban állnak, nagyobb, nemzetközi hálózat résztvevői, és jórészt ismeretlen fogalom számukra a tőkeszegénység. Nem egy közülük piaci erőfölénnyel bír, majdhogynem monopolhelyzetben van. Ezzel szemben a legkisebbek, a legfeljebb öt személyt foglalkoztató cégek háromszázezres sokaságát zömmel magyar tulajdonosok működtetik, és ezek a vállalkozások szinte rendszeresen pénzhiánnyal küzdenek. Különbség az is, hogy az apró cégeknél nem a márkanév vagy a technológia a legnagyobb érték, hanem a munkavállaló.

Balog Ádám azt is elmondta, hogy a kata rövidítéssel illetett módszer az egészen kicsi vállalkozásoknak nyújt nagyon egyszerű adózási lehetőséget. Aki megfizeti a havi ötvenezer vagy huszonötezer forintos adót, az mentesül valamenynyi más közteher alól. Az adónem egyszerűsége az állam dolgát is megkönnyíti: az adófizetők ellenőrzése könnyebbé válik, miközben a bevételek beérkezése biztosnak mutatkozik. A kisvállalati adó némileg összetettebb módozat, ami egyrészt segíti, hogy a kisebb cégek új munkavállalókat vegyenek fel, másrészt ösztönzi a beruházások megvalósítását. A két új adónem már a közeli időkben vállalkozások százezreinek teremthet a mostaninál könnyebb működési feltételeket

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 18. 19:08, szerda | Belföld

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack,

2022. Május 18. 13:09, szerda | Belföld

Andrzej Duda: Brüsszel késlelteti a magyar helyreállítási alap eszközeinek folyósítását

Brüsszel késlelteti a magyar helyreállítási alap eszközeinek folyósítását, miközben Magyarország energiabiztonsága komoly beruházásokat igényel

2022. Május 18. 12:02, szerda | Belföld

A Balaton megóvásáért indult ökológiai és kulturális programsorozat

A Balaton megóvása érdekében ökológiai-kulturális programsorozat indult, amely a tervek szerint 2023 után is folytatódik.

2022. Május 18. 10:01, szerda | Belföld

Egyéves gyerekük mellett rejtegette a drogot a házaspár - Videó

Az apát és az anyát lakásukban fogták el a miskolci nyomozók, míg a drogbizniszben alattuk álló díler kezén az utcán kattant a bilincs.