Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 13. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Végre egy pénzt hozó adminisztráció – de félnek tőle

Végre egy pénzt hozó adminisztráció – de félnek tőle

Sokan még mindig félnek visszaigényelni a lízingelt cégautók költségeinek áfáját, pedig erre egyértelműen van lehetőség, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium és az adóhatóság pontosította az operatív lízing szabályozását. Sok pénztől esik el, aki nem él ezzel a lehetőséggel.

Minimum egy 13. havi fizetés a megtakarítás autónként

Mint ismeretes 2012. január 1. óta lehet a cégautók bérleti- és lízingdíjának Áfáját levonni a forgalmi adó befizetésekből. Ettől az évtől pedig már a fenntartással kapcsolatos egyéb költségek, például a szervizköltségek is elszámolhatók.

„Némi odafigyeléssel és megfelelő adminisztrációval akár több millió forint maradhat az autóflottát üzemeltető cégeknél. Minimum egy középvezető havi bérének megfelelő összeget meg lehet takarítani évente már egyetlen középkategóriás lízingelt autónál is” – mondta Barazsy Ákos, az útnyilvántartással foglalkozó RoadRecord.hu ügyvezetője.

Ennek ellenére sok cég nem vállalja az adminisztrációval járó „macerát” ugyanis az Áfa visszaigénylés feltételeként útnyilvántartást kell vezetni és nem vállalják az utóellenőrzés rizikóját sem. Pedig ezzel többszázezer, vagy akár évi több millió forinttól esnek el, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben luxus.

„Nincs mitől félni, ha…”

Nincs mitől félni, ha az ésszerűséget tartjuk szem előtt. Ugyanis az adóhivatal minden cégesautó elszámolásnál az ésszerűséget vizsgálja. Ha valaki megfelelő útnyilvántartást vezet, akkor egyszerűen nem lehet gond, de van néhány apróság, amire érdemes odafigyelni.

A leggyakoribb probléma a magánhasználat kérdése, ugyanis a cégautók 100 százalékos üzleti felhasználása ritkán igazolható. A vállalkozások többségénél ez reálisan nem több 70-80 százaléknál.

Természetesen nem kizárt, hogy valaki csak üzleti célra használja az autót és az Áfa 100 százalékát visszaigényli. Például ilyen eset lehet, ha egy cég értékesítői vagy szállítói haza viszik ugyan az autót, de mondjuk áruval megpakolva, és reggel az első munkaállomásukra mennek rögtön. Tavaly még ezt nem fogadta el a NAV céges használatként, most már igen.

„Persze, ha kimegy a revizor ellenőrizni egy személygépkocsit és azt látja, hogy az autóban ott van két gyerekülés, a csomagtartóban pedig kutyatárolásra alkalmas doboz, és mondjuk nem kutya menhelyet vagy óvodát üzemeltető vállalkozóról van szó, akkor még a gondosan vezetett útnyilvántartás sem lesz meggyőző” – mondta Barazsy Ákos.

Hozzátette: Az interneten keresve pedig pillanatok alatt találhatunk számítógépes útnyilvántartó programokat, mellyel percek alatt elkészíthető a megfelelő útnyilvántartás. Érdemes élni a törvény adta lehetőséggel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.