Városlista
2022. május 20, péntek - Bernát, Felícia

Hírek

2014. Szeptember 26. 06:00, péntek | Belföld

Végrehajtás egészségbiztosítás ellátásból – Vonható-e?

Végrehajtás egészségbiztosítás ellátásból – Vonható-e?

Vonható-e egészségbiztosítás ellátásból végrehajtás címén a hitel törlesztése? Erre szeretne választ kapni az onlinejogsebesz.hu kérdezője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Üdvözlöm!
Az érdekelne, hogy amíg terhes vagyok és már nem dolgozom vonhatnak-e a fizetésemből? Jelenleg egy végrehajtási eljárás miatt a fizetésem 33%at levonják! Adóstárs voltam szüleim devizahiteles hitelénél, amivel bedőltek és most tőlem vonnak. Párommal babát szeretnénk, de nem tudjuk, hogy ha terhes lennék, akkor is vonhatnának-e.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel

2014. 06. 29.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Azt, hogy mikor lehet az ön bevételeiből levonást teljesíteni, az határozza meg, hogy milyen jellegű a tartozása és hogy milyen jogcímen kapja a bevételét. Tehát, hogy állapotos-e vagy sem, az a levonás szempontjából közömbös.
Ha állapotos lesz, és nem fog dolgozni, akkor már nem munkabért fog kapni, hanem valamilyen egészségbiztosítási ellátást. A munkabérből állapotos nő esetében is lehetne vonni, de az egészségbiztosítás ellátásaiból (táppénz, gyed, tgyás) bankhiteltartozásra nem lehet vonni.
Ugyanígy nem lehet vonni bankhiteltartozásra a gyesből és a családi pótlékból sem.
Fontos azonban, hogy ezeket az ellátásokat ne bankszámlára kapjuk, mert a bank nem fogja ellenőrizni, hogy milyen jogcímen folyt be a pénz a bankszámlájára, amikor kap egy letiltó végzést, és teljesíti azt. Azaz le fogja söpörni a teljes bankszámlát. A juttatásokat ilyenkor postai úton kell megküldetni magunknak, hogy érvényesüljön a védelem.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 10:42, péntek | Belföld

Igaziak fogták el az álrendőröket, baleset lett az üldözésből

Őrizetbe vettek a rendőrök két férfit, akik a gyanú szerint magukat rendőrnek kiadva károsítottak meg időseket. Az utolsó bűncselekmény után próbáltak elmenekülni, amikor autójukkal balesetet okoztak.

2022. Május 20. 08:01, péntek | Belföld

Négy év börtönre ítéltek egy zsaroló nőt Szekszárdon

Négy év börtönbüntetésre ítélt a Szekszárdi Törvényszék csütörtökön jogerősen egy 42 éves nagydorogi nőt, aki bántalmazott egy szintén nagydorogi férfit, és zsarolta annak élettársát.

2022. Május 20. 07:00, péntek | Belföld

Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban

Súlyosan megsérült egy gyermek, akire rádőlt egy rögzített focikapu a zánkai Erzsébet-táborban - közölte az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány csütörtökön az MTI-vel.

2022. Május 20. 05:00, péntek | Belföld

A hétvégén is érkezik egy hidegfront

A hétvégén is átvonul egy hidegfront az ország felett, de sok csapadékra, komoly lehűlésre nem kell készülni - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.