Városlista
2024. február 23, péntek - Alfréd

Hírek

2012. Március 05. 14:09, hétfő | Belföld
Forrás: STOP

Vegyen bagóért műemléket Esztergomban

Vegyen bagóért műemléket Esztergomban

Az önkormányzati vagyonok elherdálásának nincs határa.

Ez különösen igaz, ha Esztergomról beszélünk, ahol elég zavaros a politikai helyzet ahhoz, hogy kényelmesen lehessen benne halászni. Ebben a kifogyhatatlannak tűnő tóban ismét akadt egy több tízmilliós harcsa.

A STOP birtokába került dokumentumok alapján az esztergomi válság-gazdálkodás gyönyörű példájáról kaphattunk képet. A Strigonium Zrt. - amely holdingnak tagja az Esztergomi Ingatlankezelő Kft. is - egy 68 milliós értékűre becsült ingatlant adott el 42,5 millióért úgy, hogy előzőleg még a homlokzatot is felújíttatta, méghozzá közpénzen. A tervezés és a kivitelezés is csaknem 34 millió forintba került.

Arról még nem sikerült információkat szereznünk, hogy a város központjában található, korábban gyógyszertárként működő 204 négyzetméteres ingatlan az adósságrendezési folyamat során, vagy apportként került a Strigonium tulajdonába. Az viszont bizonyos, hogy a Vagyongazdálkodási Iroda 2008-ban felbecsültette az értékét. Akkor 68 millió forintot állapítottak meg. 2010-ben az önkormányzat engedélyezési és műszaki kivitelezési tervdokumentációt készíttetett az ingatlanhoz. Erre a csaknem 9 milliós kiadásra azért volt szükség, hogy a továbbiakban utazási iroda működhessen az épületben. Ugyanebben az évben a homlokzat-felújítási program keretében több mint 25 milliót áldozott az épületre Esztergom.

Innentől aztán a képlet egyszerű és világos. A Strigonium Zrt. tulajdonát képező ingatlanra - műemlék jellege miatt - Esztergom város önkormányzatának elővételi joga van. A város vagyoni helyzete nem engedi meg, hogy ezzel éljen. A legutóbbi választások óta ugyanis olyan helyzet állt elő, hogy a városban a közvilágítás egy részét lekapcsolták, és még a közösségi közlekedést sem sikerült működtetni. Így nem maradt más hátra, mint lemondani a jogokról és a műemléképületben található ingatlant átengedni az új vevőnek. Ezzel a város kidobta az ablakon a 8 millió 887 ezer 500 forintnyi tervezési és a 25 millió 268 ezer 729 forintra rúgó felújítási költséget. Összesen tehát mintegy 34 millió forintot költöttek egy olyan ingatlanra, amely most már nem Esztergomé.

Hogy a Strigonium Zrt.-nek miért érte meg, hogy a 68 millióra értékelt ingatlant 42,5 millióért adja el egy vendéglátóipari cégnek, azt nem sikerült kiderítenünk. Ez azért is érdekes kérdés, mert ha önmagában nem is emelkedett ez az becsült érték 2008 óta, a felújítás bizonyosan megnövelte az ingatlan árát. Az eladásból befolyó bevétel pedig a Strigoniumhoz érkezik, tehát a holding minimum 25 és fél millió forintot bukott az üzleten.

Információink szerint Tétényi Éva, Esztergom polgármestere jelenleg is azon dolgozik, hogy a Strigonium Holding vezérigazgatója ne dönthessen egyedül a cég azon ügyeiben, amelyek a város anyagi helyzetét befolyásolják. Mint köztudott a független polgármesternek nincs könnyű dolga, mert a Fidesz-frakció többségben van a képviselő-testületben.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 13:49, péntek | Belföld

Nagyszabású ellenőrzést tart a rendőrség az utakon

A buszosokat és a tehergépkocsik sofőrjeit ellenőrzi hétfőtől február végéig a rendőrség a Roadpol Truck & Bus akció keretében.

2024. Február 23. 13:47, péntek | Belföld

Orbán Viktor: négy géppel bővül a magyar Gripen-flotta

További négy géppel bővíti Magyarország a honvédség Gripen vadászbombázó repülőgépflottáját - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután tárgyalt Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel.

2024. Február 23. 09:18, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben kapuzárási pánik van

Brüsszelben kapuzárási pánik van, az Európai Parlament mandátuma ugyanis júniusban lejár.

2024. Február 22. 15:37, csütörtök | Belföld

Enyhe, de esős, szeles idő várható a hétvégén

A megszokottnál enyhébb idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is bőven 10 Celsius-fok felett alakul, de többször kell esőre, záporra számítani, és a szél is gyakran lesz élénk, olykor erős