Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2018. Február 06. 20:15, kedd | Helyi
Forrás: Papp József

Veszélyben vannak a kistelepülési önkormányzatok

Veszélyben vannak a kistelepülési önkormányzatok

Győrben nyilatkozott portálunknak az ellenzéki miniszterelnök jelölt.

Ma Győrben tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd Változás Szövetsége miniszterelnök jelöltje és Gőgös Zoltán az MSZP elnökhelyettese. A sajtótájékoztató kiemelt témája az a sajtóértesülés volt, hogy választási győzelme esetén a Fidesz kormány megszünteti a kistelepülési önkormányzatokat. A sajtótájékoztató után rövid interjút adtak az Inforábaköznek.

- Hogy értékeli Gőgös Zoltán a mai kormány vidékkel, a kistelepülésekkel kapcsolatos döntéseit, lépéseit?

- A mai kormány vidékpolitikáját nyugodtan hívhatjuk falurombolásnak.- mondta Gőgös Zoltán. Azért állíthatjuk ezt, mert a helyben, elsősorban a termőföld hasznosításából megtermelt javak nem maradnak helyben. A kormány legnagyobb gazembersége az volt, hogy az egyetlen állami kézben lévő vidékfejlesztési eszközt, a termőföldet párt közeli spekulánsoknak eladta, akiknek semmi közük nincs a mezőgazdasághoz, a településekhez. A mi programunk arra épül, hogy a helyi erőforrásoknak a helyi embereket kell szolgálni. Nem maradhat a spekulánsok kezén a magyar föld, ezt vissza fogjuk csinálni. Az oktatás, az egészségügyi ellátás, a közlekedési lehetőségek területén óriási adóssága van a magyar államnak a vidék felé. Ezt rendezni kell! A kistelepülési helyi önkormányzatok megszüntetése pontosan azt a közösséget számolná fel, amelyik korábban is képes volt, és ezután is képes lenne szervezni a helyi közösség életét, a helyismerete alapján beavatkozni, ha úgy látja, hogy a piaci folyamatok ellehetetlenítenék a szegény emberek életét. Ezt hívjuk mi szociális demokráciának. Nem hagyjuk a piac teljes szabadságát, hanem a rászorultság alapján az állam egy részleges újraelosztással korrigál. Ennek legnagyobb nyertesei a kistelepüléseken élők lesznek.

- A csornai központú Győr-Moson-Sopron megyei 03 számú országgyűlési egyéni választókerület kifejezetten aprófalvas térség. A Rábaköz és a Sokoróalja 75 települése mit várhat a kormányváltástól?

- Én is kistelepülésről származom.- kezdte Karácsony Gergely. Ezért számomra fontos, hogy megerősítsük a helyi közösségeket a földbirtok pályázatoknál, a helyi gazdaságot a kisvállalkozások fejlesztésével, a falun élőket jó minőségű közszolgáltatásokkal, oktatással, egészségüggyel, közlekedéssel. Ha a helyi közösségek motorját, a helyi önkormányzatokat meg akarjuk védeni, akkor április 8-án a változásra kell szavazni. A Fidesz már a második választásnak úgy megy neki, hogy csak annyi a programja: Folytatjuk. Az elmúlt 8 évben alapvető jogokat vettek el az önkormányzatoktól. Egy lépésre vagyunk attól, hogy megvalósuljanak azok a sajtóértesülések, hogy megszüntetik a kistelepülések önkormányzatait. Állítólag abban van vita, hogy ez a 2000 vagy az 5000 fő alatti településekre vonatkozzon. A Fidesz ezt megpróbálja tagadni, de az elmúlt 8 évben azt is láttuk, hogy mindent megcsináltak, amit előtte tagadtak. Az oktatás mélyrepülése jó példa erre. Ma már nem a helyi közösségek vezetői a felelős gazdái az iskoláknak. A centralizáció súlyosan rontotta a szolgáltatások minőségét.

Hamis az az elképzelés, hogy csak az a jó, amit egy központból diktálnak. Nem önmagában az önkormányzatiságot védjük, hanem a helyi közösségek önállóságát, azokat a felelős választott vezetőket, akiknek az a dolguk, hogy kiálljanak a helyi közösségükért. Legyen valaki, akin számon lehet kérni, hogy jól működik-e helyben az oktatás, az egészségügyi ellátás és a többi közszolgáltatás. A kistelepülési önkormányzatokat nem szabad megszüntetni, hanem újra meg kell erősíteni.

A gazdaságpolitikának is a helyi gazdaságot, a kis és közepes vállalkozásokat kell erősíteni. Ehhez új adórendszer és új támogatási rendszer kell. Ma a multinacionális vállalatok százmilliárdos állami támogatásokat kapnak, miközben nekik tényleg meg kellene élniük a piacon. A támogatások jelentős részét át kell csoportosítani a helyi kisvállalkozások részére. Ez a szociális demokrácia programja. Nem csak megvédjük az embereket a piac kiszolgáltatottságától, hanem olyan ösztönzőket alkalmazunk, amik növelik a helyi közösségek gazdasági és politikai erejét. Ezzel szólítjuk meg a becsapott és magára hagyott vidéki társadalmat.

- Mit üzen az ellenzéki miniszterelnök jelölt a választókerületben élőknek?

- Először is azt kérem, hogy menjenek el, és szavazzanak április 8-án. Ne gondolják, hogy a szavazatuk nem számít. Ma többen akarnak változást Magyarországon, mint amennyi szavazója a kormánypártoknak van. Ha elmennek szavazni, elérhetjük a változást. Mi úgy gondoljuk, hogy a Fidesz jelöltjével szemben egy egyéni jelölt és a demokratikus pártok közös listája lehetett volna a legsikeresebb. Mások nem így gondolták, de április 8-ig még lehetnek változások, a mi ajtónk nyitva áll. A pártok megállapodása alapján az MSZP nem indít egyéni jelöltet az Önök körzetében. Így azt kérem, hogy egyéniben szavazzanak Szabó Zoltánra, a DK általunk is támogatott jelöltjére, és a listán szavazzanak a Változás Szövetségére, az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért közös listájára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?