Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2020. Június 24. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Veszélyes jel, ha pislákol a lámpa, vagy szikráznak a konnektorok

Veszélyes jel, ha pislákol a lámpa, vagy szikráznak a konnektorok

Előzzük meg az elektromos tüzeket!

A lakástüzek keletkezési okai között gyakran szerepel az elektromos áram, hiszen napjainkban egyre több áram által működtetett berendezés vesz bennünket körül, amelyeket gyakran egy időben használunk. Ezek a tüzek is egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek.

Az ilyen típusú tüzek általában két módon keletkezhetnek: vagy az elektromos áram által működtetett eszköz, berendezés hibásodik meg, ilyenkor a belsejében rendellenes hőképződés indul, és ez okozza a tüzet, vagy pedig a villamos hálózat hibája miatt alakul ki tűz, hiszen a régebbi házak, lakások villamos hálózatát a létesítéskori fogyasztói szokások figyelembevételével tervezték. Az évek alatt a háztartások áramigénye jelentősen megnövekedett, ami a belső hálózat túlterheléséhez, illetve fokozott elöregedéséhez vezet.

Amíg régen egy porszívó teljesítménye 600-1000 Watt között mozgott, napjainkban 1500-2200 Wattal dolgozik, és akkor még nem említettük a mikrohullámú sütőket, a klímaberendezéseket, a mosó-, szárító-és mosogatógépeket, melyek szintén túlterhelhetik a régi hálózatokat.

Az elektromos hálózat korszerűtlenségére utalhat, ha többször pislákol a lámpa vagy a szikráznak a konnektorok.

Időnként célszerű a villamos hálózatot szakemberrel felülvizsgáltatni, átvizsgáltatni. A méréssel történő vizsgálat fényt deríthet a nem látható, érzékelhető hibákra is, melyek így kijavíthatóvá válnak.

A társasházakban, panelházakban, régi családi házakban és egyéb épületekben gyakran találkozni elhasznált, alul-méretezett vezetékekkel.

Nagy teljesítményű készülékeit – mint például elektromos kandalló, automata mosógép, villanytűzhely, szerszámgépek – ne használja egyidejűleg. Túlterheli velük a hálózatot, s így könnyen tüzet okozhat. Ha valamelyik villamos kisgépe, fűtőberendezése meghibásodik, a javítást bízza szakemberre.

Amikor már nem használja a a vasalót, a hősugárzót, a centrifugát, vagy a mosógépet, minden esetben kapcsolja ki a készüléket. Mivel a gépek kapcsolója is elromolhat, ezért biztosabb, ha a csatlakozókat ki is húzza a konnektorból.

Elektromos tüzet tilos vízzel oltani!

Az oltáshoz használjunk porral oltó kézi tűzoltó készüléket vagy ha nincs a háznál, akkor használhatunk homokot vagy valamilyen nem gyúlékony, nagy felületű anyagot, amely elzárja az oxigént a tűztől. Javasolt otthon egy tűzoltó készülék készenlétben tartása, mert a kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, védelmezve családunk és vagyontárgyaink épségét.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 06. 13:00, hétfő | Helyi

Véradás a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2021. December 06. 09:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2021. December 05. 16:12, vasárnap | Helyi

Kitessékelték Rábacsanakon a kocsmából, ezért betörte az ajtó üvegét

Rongálás miatt fogták el a rendőrök.

2021. December 05. 10:00, vasárnap | Helyi

Minden tudnivaló egy helyen a személyi jövedelemadó visszatérítésről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segít tájékozódni az szja-visszatérítéssel kapcsolatos kérdésekben.