Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. November 13. 18:12, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Veszélyesen megdőlt a fonyódi Walkó kilátó

Veszélyesen megdőlt a fonyódi Walkó kilátó

A fonyódi magaspart tetején megdőlt a Walkó kilátó, a város testülete legutóbbi ülésén 8 millió forintot szavazott meg a közvetlen balesetveszély elhárítására, de a végleges megoldáshoz állami segítségre van szükség

- mondta Hidvégi József polgármester csütörtökön az MTI-nek. A polgármester elmondta: a Walkó kilátó nyugati fele 2-3 éve folyamatosan dől, az 1926-ban épült kilátó alatt jó ideje megmozdult a magaspart. Az elmúlt napok esőzései miatt tartani lehet attól, hogy egyre inkább balesetveszélyessé válik a terület; a kilátóhoz tartozó járdán több nagyobb repedés is látható, a korlátot alkotó műkő elemek pedig megdőltek. A megdőlt kerítés egyik díszét nemrégiben lelökték, a darabjait nem a magaspart lejtőin, hanem a 7. számú főút mellett találták meg.

A kilátó állami tulajdonú, a Sefag Zrt. kezelésében lévő területen épült. A polgármester tájékoztatása szerint Fonyód már 2-3 éve tárgyalásokat folytat a társasággal, a Belügyminisztériummal és az állami vagyonkezelővel, de eddig nem történt érdemi lépés. Pár hónapja Fonyód jelezte, hogy az őszi-téli esőzések idején fokozódhat a balesetveszély. Legutóbb a térség országgyűlési képviselőjéhez fordultak segítségért.

Nem várhatják meg - mondta Hidvégi József -, hogy tragédia következzen be, ezért arról döntöttek: 8 millió forintból lebontatják a kilátót, úgy, hogy a támfal megépítése után vissza lehessen helyezni majd eredeti helyére.



Fonyódnak nincs pénze egy kilátó alatti, 8-10 méteres cölöpökkel megerősített támfal megépítésére, ami 100-200 millió forintba kerülne, ezért továbbra is kormányzati segítségben reménykedik a település - tette hozzá.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy régi probléma a 7-es főút mentén található fonyódi magaspart mozgása. Tavaly sikerült ideiglenes megoldással megállítani a további omlást a magaspart nyugati oldalán. A közútkezelő 47 millió forintos állami forrásból eltávolított mintegy 500-600 köbméternyi földet és a növényzet egy részét, majd olyan műanyag hálóval rögzítette a partfal oldalát, amely lehetővé teszi a növények megtelepedését. A végleges megoldás még itt is várat magára.

Több mint 50 millió forintért már elkészültek a tervek, az 1,8 kilométer hosszú útszakasz hosszú távú, megfelelő védelme 5 milliárd forintot meghaladó összegbe kerül - mondta Hidvégi József.

Címkék: fonyódi, kilátó, megdőlt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.