Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Május 06. 11:24, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Victor Ponta: Románia öt-tíz éven belül energetikailag függetlenné válik

Victor Ponta: Románia öt-tíz éven belül energetikailag függetlenné válik

Victor Ponta miniszterelnök szerint Románia öt-tíz éven belül energetikai szempontból függetlenné válik - írta hétfői számában a Krónika című erdélyi napilap a politikus egy hétvégi nyilatkozatát idézve.

A román kormányfő az OMV-csoporthoz tartozó Petrom egyik fekete-tengeri szondájának meglátogatása után Konstancán beszélt az ország energetikai kilátásairól. Ponta úgy vélekedett: a Fekete-tenger kontinentális talapzatából kitermelt kőolaj és földgáz az elkövetkező években teljes mértékben képes lesz fedezni a romániai ipar és a lakosság szükségleteit. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a Petrom a közeljövőben több mint háromszázmillió eurót fektet be új szondák építésébe.
Hozzátette: az energetikai függetlenség feltétele az, hogy Románia a térség legnagyobb energiahordozó-kitermelőjévé váljék, ami szerinte nem lehetetlen.
„Idén remélhetőleg felavathatjuk a Romániát Moldovával összekötő gázvezetéket, így exportálni is képesek leszünk majd, és öt-tíz éven belül Románia energetikai szempontból függetlenné válik. Május 22-én az Európai Tanács az energetikai kérdéseknek szentelt ülést tart, mivel egész Európa küzd a versenyképességi és az energiafüggőségi problémákkal. Románia privilegizált helyzetben van a többi országhoz képest, úgy tűnik, júniusban bejelenthetjük a Nabucco-projekt aláírásáról szóló jó hírt” – idézte Victor Ponta román miniszterelnököt a Krónika.
A Petrom és az ExxonMobil 2012 februárban jelentették be, hogy jelentős földgáztartalékot fedeztek fel a Fekete-tengeren végzett közös kutatásaik során.
Az ország energetikai függetlenségére hivatkozva Victor Ponta miniszterelnök a palagáz-kitermeléssel kapcsolatos korábbi elutasító álláspontját is megváltoztatta. A román környezetvédelmi minisztérium április végén palagáz-feltárási engedélyt adott egy külföldi beruházónak a Fekete-tenger melletti Dobrudzsa térségében.

Címkék: Románia-energia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.