Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Június 25. 19:00, kedd | PR
Forrás: Infogyőr

Világítás TV nézés közben

Világítás TV nézés közben

Ha ezt a főcímet nagyszüleink meghallanák, biztosan azt hinnék, egy kabaré műsorról van szó.

Régebben a legtöbben vaksötétet teremtettek a szobában, hogy megnézzenek egy izgalmas filmet. Aztán az emberek kezdtek ráébredni személyes tapasztalataik alapján, hogy ez nem a legjobb megoldás. A világítás erősségét úgy kell megválasztanunk, hogy az ideális legyen a film nézéséhez, és az egészségünkre se legyen káros hatással.

A fényviszony és a TV nézés problémái

Egy akciófilm követése amúgy is nagyon leterheli a szemizmokat, pláne, ha ezt teljes sötétségben kell elvégezni. A kép fényereje is folyamatosan változik, ami még tovább terheli a szemünket.

Viszont teljes sötétségben a szemeinket még jobban megerőltetjük a koncentrálással. Gyakorta előfordul az is, hogy egy mozifilm végignézése alatt pont emiatt a nehezítő körülmény miatt fájdul meg a szemünk. Ami aztán még egy fejfájáshoz is vezet. Ez az eset kiváltképp előfordul akkor, ha a TV mellett más fényforrás nincs a szobában.

Ideális körülmények

Bizonyított tény, hogy a vaksötétben való tévénézés még hosszú távon sem vezet szemromláshoz. Viszont a kellemetlenségek és a fájdalmak elkerülése érdekében érdemes pár apróbb változtatást hoznunk.

A televízió fényerejét és a kép kontrasztját mindenféleképpen csökkentsük le. Semmiképp ne üljünk túl közel a készülékhez, de azért túl messze se. Az ideális távolság nagyon fontos. Ne tegyünk semmilyen fényforrást a képernyő elé vagy közelébe. Kerüljük el, hogy az adás vagy a filmen kívül más fény is tükröződjön a képernyő felületén. Ideális kisebb világítóerejű fényforrást vagy fényforrásokat felkapcsolni a helyiségben úgy, hogy azok fénye ne zavarjon be a kijelzőbe.

Modern megoldások

A szobában elhelyezett világítás megoldások mellett a televízió mögött elhelyezett fényforrás is ideális erre a célra, de ügyeljünk arra, hogy minden esetben a fal felé irányuljon. Ezeket legegyszerűbben a LED szalagokkal valósíthatjuk meg.

A kialakításuknak köszönhetően ezek a fények a képminőségre nincsenek hatással. Azonban a szemünknek nagy segítség, mert megkönnyíti a kijelzőre való koncentrálást. Nem utolsó szempont, hogy a LED szalagok színes fényei a helyiség dekorációs elemeiként is megállják a helyüket.

Amennyiben ezt túl modern vagy hivalkodó megoldásnak érezzük, szóba jöhet kisebb fényerővel rendelkező bármilyen lámpatest. A gyengédebb állólámpák, az asztali és a dekorációs világítások a legjobbak. De akár még a mennyezeti spot lámpák is szóba jöhetnek az ideális fényviszony megteremtéséhez.

A kellemes mozizás élményéhez ügyeljünk az ideális fényviszonyok kialakítására! Ha ezek megvannak, kell még egy társ és a jó film hozzá, de a sajtos popcornról se feledkezzünk meg. Ezekkel együtt minden este olyan lehet otthon, mintha csak moziban töltenénk őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?