Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 02. 07:06, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Virágzik az illegális szervkereskedelem Európában a válság miatt

Virágzik az illegális szervkereskedelem Európában a válság miatt

Virágzik az illegális szervkereskedelem Európában, ahol a válság miatt elszegényedett emberek közül egyre többen próbálnak testrészeik áruba bocsájtásával pénzhez jutni - írta pénteken internetes hírportálján a The New York Times amerikai lap.

Szakértők szerint az európai pénzügyi válság közepette a szervkereskedelem feketepiaca a válság sújtotta európai országok - elsősorban Görögország, Spanyolország és Olaszország - és elszegényedő szomszédságuk, például Szerbia és a Balkán - felé terjeszkedik. Míg korábban a szervkereskedelem "tradicionális" forrásországai Kína, India, Brazília és a Fülöp-szigetek voltak, addig ma már Európában is egyre több kétségbeesett szegény próbál veséje, tüdeje, csontvelője vagy szaruhártyája eladásával pénzt szerezni.
Spanyolországban, Olaszországban és Oroszországban hirdetések tucatjai jelentek meg az interneten, amelyek vesétől kezdve, a hajon át, a spermán keresztül, egészen az anyatejig emberi "termékek" teljes tárházát kínálják eladásra. Egy tüdő ára például akár a 250 ezer eurót is elérheti. A jelenség még az Egyesült Államokat sem kerülte el, ahol szakértők szerint a közelmúltban számos szegény, letelepedési papírokkal nem rendelkező bevándorló próbálta értékesíteni a veséjét a Craigslist elnevezésű internetes oldalon és az ahhoz hasonló online piactereken - írta a lap.
Görögországban a közelmúltban egy 46 éves üzletember azt nyilatkozta, hogy csak egyik veséjének eladásával tudja megakadályozni, hogy családja az utcára kerüljön. A kiválasztószervéért 100 ezer eurót remélő férfi azt is hozzátette, még egy magándetektívet is felbérelt, hogy vevőt találjon. Habár a szervkereskedelem világszerte illegális és börtönnel sújtandó, ez keveseket érdekel, amikor a - pénzügyi vagy fizikai - túlélésről van szó.
"A gazdasági világválságnak köszönhetően a szervkereskedelem növekvő iparág - mondta Jonathan Ratel, az Európai Unió koszovói különleges ügyésze, aki jelenleg hét emberrel szemben vezet eljárást szervkereskedelem miatt. "A szervezett bűnözői csoportok kizsákmányolják a sebezhetőket az ellátási lánc mindkét oldalán: a krónikus szegénységtől szenvedő embereket és az elkeseredett és gazdag pácienseket, akik bármit megtennének a túlélésért" - mondta. A betegek és az elszegényedett donorok általában az interneten keresztül vagy közvetítők segítségével találnak egymásra.
A közvetítők egy veséért akár százezer eurós árat is kérnek - az átültetés és az utazás költségein felül. Ugyanakkor Ratel állítása szerint a donorok sokszor fizetség nélkül maradnak.
Habár megbízható statisztikák nem állnak rendelkezésre, az Organ Watch kaliforniai emberi jogi civil szervezet szerint évente körülbelül 15-20 ezer vesét értékesítenek illegálisan a világon. Az ENSZ becslései szerint a veseátültetések öt-tíz százaléka illegális kereskedelem eredménye. Nancy Scheper-Hughes, az Organs Watch vezetője szerint az európai állapotok a Szovjetunió összeomlása utáni időszakra emlékeztetnek, amikor a krónikus munkanélküliség miatt emberek tömegei akartak szerveik eladásával pénzt szerezni - s ezzel párhuzamosan számos szervezett bűnözői csoport várta, hogy kihasználja őket.
Ratel szerint a közelmúltig Törökország volt az európai szervkereskedelem elsőszámú "elosztóközpontja", ahova a "szervturisták" döntően az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Izraelből, Olaszországból és Németországból érkeztek. Állítása szerint a legnépszerűbb szervkereskedelemre szakosodott internetes oldalak többsége oroszországi bejegyzésű.
"Amikor ételt kell tenned az asztalra, egy vese eladása nem is tűnik akkora áldozatnak" - kommentálta helyzetét egy kétgyermekes szerb férfi a New York Times-nak, aki munkája elvesztése óta már a villanyszámlát sem tudja kifizetni. Most arra vár, hogy találjon valakit, aki hajlandó 30 ezer eurót adni az egyik veséjéért.
http://www.nytimes.com/2012/06/01/world/europe/european-crisis-bolsters-illegal-sales-of-body-parts.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt