Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Február 07. 08:00, péntek | Belföld

Visszakövetelhető egy ajándék? – jogos kérdés

Visszakövetelhető egy ajándék? – jogos kérdés

Jogos-e egy ajándék visszakövetelése? Etikusnak kicsit sem az, de hogy jogos-e, abban szakértő segít a Pénz, jog és adó rovatunkban.

Tisztelt Onlinejogsebész!

Tavaly márciusban egy társkereső oldalon megismerkedtem egy Kanadában dolgozó férfival, aki hosszas levelezés után, meglátogatott.
A levelezőtársból szerelem lett. Hosszabb, rövidebb időt töltött itthon, ezalatt én szállásoltam el és én élelmeztem.
Karácsonyra, a gyerek születésnapjára és "komoly szándékának jeleként" egy plazma tv-t hozott ajándékba, nekem és a lányomnak.

Közben kiderült, hogy az úrnak otthon - be nem vallott - gyerekei is vannak emiatt a viszony megromlott. Most viszont(szerintem pusztán rosszindulatból- maga is elismerte, hogy nem a tv a lényeg, hanem, hogy "megneveljen") visszaköveteli a tv-t, amit amellett, hogy kicsinyességnek érzek, komoly gondot is okoz, mert a régi tv-t már elajándékoztam és a kislányom is megszokta, ha visszaadom a minimál béremből nemigen tudnék másikat venni.

Önök szerint jogos a követelése?

Köszönettel.

2014. 01. 28.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Nóra!

Nem tartom túl elegáns dolognak egy ajándék visszakövetelését, de ennek a Polgári törvénykönyv rendelkezései is gátat szabnak.
Egyfelől nem lehet visszakövetelni a szokásos mértékű ajándékot, mivel az ajándék az ajándékozó saját vagyona terhére adott ingyenes juttatás.

A még meglévő vagyontárgyat az ajándékozó akkor követelheti vissza, ha arra létfenntartása érdekében szüksége van és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Még akkor is visszakövetelhető az ajándék, ha az a feltételezés, amely alapján az ajándékot az ajándékozó adta utólag meghiúsult és e nélkül az ajándékot az ajándékozó nem adta volna.

Az Ön kérdéséből számomra az derül ki, hogy a viszonyuk a volt barátjának nem tisztázott családi viszonya miatt romlott meg, tehát szerintem az ajándék visszakövetelésének nincs jogalapja.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Üdvözlettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről