Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2014. Január 20. 11:42, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Volgográdi merényletek - Egy iraki szélsőséges szervezet vállalta a robbantásokat

Volgográdi merényletek - Egy iraki szélsőséges szervezet vállalta a robbantásokat

Az Anszár asz-Szunna nevű iraki szélsőséges szervezet vállalta magára a december végén Volgográdban elkövetett véres merényleteket, és további akciókkal fenyegetőzött - jelentette hétfőn az orosz sajtó.

A fenyegetőzést és az állítólagos elkövetők nyilatkozatát a Vilajat Dagesztán nevű internetes honlapon tették közzé. Egy majdnem 50 perces videofelvételen előbb robbanószerkezetek elkészítése volt látható, majd két fiatal férfi nyilatkozata hangzott el.
A video felirata szerint a Szulejmannak és Abdur-Rahmánnak nevezett férfiakkal a volgográdi merényletek előtt készült a felvétel. A szélsőségesek gépfegyverrel a kezükben feltételezhetően a Koránból olvasnak fel részleteket, és azt bizonygatják, hogy mindent Allah nevében tesznek. A nyilatkozat végén a volgográdi központi pályaudvar bejáratánál történt nagy erejű robbantásról, valamint a dél-oroszországi nagyvárosban közlekedő, 15-os számú trolibusz felrobbantása után készült felvételek láthatóak.
Tavaly december 29-én a volgográdi központi pályaudvaron, majd 30-án egy trolibuszon elkövetett öngyilkos merényletnek 34 halálos áldozata és mintegy 70 sérültje volt.
A Vilajat Dagesztán internetes oldalán közzétett szöveges fenyegetést az úgynevezett Anszár asz-Szunna csoport dzsihadistái és vezetőjük, Omar nevében fogalmazták meg. A magukat mudzsáhidoknak, az iszlám szent harcosainak nevezők azzal fenyegetik "az orosz népet", hogy a volgográdihoz hasonló akciók csak a kezdetét jelentik a szenvedéseknek, ha Oroszország nem vonja ki csapatait a Kaukázusból. Ellenkező esetben a támadásokat folytatják, és a vegyi fegyverek bevetésétől sem riadnak vissza - teszik hozzá.
"Ez csak a vég kezdete számotokra. Minden régiót, minden várost, minden utcát, kerületet a véretek fog öntözni"- írták. A nyilatkozat készítői Vlagyimir Putyin orosz elnököt kárhoztatják a csecsen háborúkért és a Kaukázus "megszállásáért". Azt állítják, hogy a hatalom nem tudja megvédeni az oroszokat a terrortámadásoktól, mint ezt - szerintük - a volgográdi merényletek is bizonyítják. Az iraki szélsőséges szervezet ultimátuma szerint az oroszoknak csak kis idejük van arra, hogy teljesítsék a követeléseket, mert - mint fogalmaznak - újabb akció készül.
Az Anszár asz-Szunna 2003 óta létező, Irak északi és központi területén működő szélsőséges szervezet nevében nyilatkozók Doku Umarov parancsára hivatkoztak. A csecsen hadúr tavaly nyáron arra szólította fel az iszlamista fegyvereseket, hogy tegyenek meg mindent a szocsi téli olimpia megakadályozásáért.
Az orosz sajtóban megjelent közlések szerint az Anszár asz-Szunna iraki szélsőséges csoport fenyegetése egyértelműen a Fekete-tenger partján lévő orosz üdülővárosban február 7-én kezdődő olimpiai játékokra vonatkozik.
Az orosz hatóságok eddig nem reagáltak az iraki szélsőséges csoport fenyegetőzésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.