Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Január 24. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Volt akinek nyugtatömbje, volt akinek vállalkozói igazolványa sem volt

Volt akinek nyugtatömbje, volt akinek vállalkozói igazolványa sem volt

Év végi adóellenőrzések tapasztalatai a Nyugat-Dunántúlon

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Nyugat-dunántúli régióban is kiemelten ellenőrizte a karácsonyi, szilveszteri forgatagban árusítókat, szolgáltatókat. Az adóellenőrök az év végi, ünnepi időszakban végzett ellenőrzések csaknem harmadában tártak fel mulasztást, a várható bírság összege meghaladja a 21 millió forintot.

A decemberi ellenőrzések a nagy forgalmú vásárok, piacok, vendéglátóhelyek, bevásárlóközpontok árusaira fókuszáltak: elsősorban a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az áruk eredetét vizsgálták az ellenőrök. Kiemelt figyelmet fordítottak a revizorok az édességet, zöldséget, gyümölcsöt, halat árusítókra, de ellenőrizték a fenyőfaárusokat, a pirotechnikai eszközöket forgalmazókat és a téli sportokhoz kapcsolódó szolgáltatókat is.

Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy az adózók ugyan tisztában vannak a nyugta nélküli értékesítés, és a szabálytalan foglalkoztatás következményeivel – alkalmanként akár 1 millió forintos mulasztási bírság is kiszabható –, mégis vállalják ennek kockázatát a nagyobb bevétel reményében.

Az esetek mintegy harmadában nem adtak nyugtát, hat esetben az árusnak még vállalkozói igazolványa, érvényes adószáma sem volt, de a revizorok találkoztak visszaeső mulasztókkal is. Ezek közül a legkirívóbb eset az volt, amikor egy társaság két szórakozóhelyén harmadik és negyedik alkalommal tártak fel feketefoglalkoztatást. A bejelentési kötelezettség ismétlődő mulasztása miatt az egyik üzlet 30, a másik 60 napos lezárása várható, és jelentős összegű mulasztási bírsággal is számolhat a vállalkozás. Az ellenőrzésekhez segítséget adtak az online pénztárgépek adatai is, előfordult, hogy a beütött összeg dupláját találták a pénztárgépben.

Az esti órákban és hétvégén végzett ellenőrzéseknél a mulasztások aránya jóval magasabb, mint a hivatali munkaidőben. Pozitív tapasztalat volt, hogy az online pénztárgépeket működtető vállalkozók körében általában jelentősen nőtt a nyugtaadási hajlandóság, ugyanakkor a piacokon, vásárokban ennek épp az ellenkezője volt jellemző.

Szilveszter előtti nap négy Győr-Moson-Sopron megyei városban egyszerre hét revizori páros ellenőrizte a forgalmas helyekre kitelepült, szilveszteri kellékeket árusítókat. A kereskedők az év utolsó napjaiban már egyáltalán nem számoltak ellenőrzéssel, 16 próbavásárlásból mindössze 4 alkalommal kaptak nyugtát a revizorok. A győri sétálóutcában találkoztak olyan kereskedővel is, akinél nyugtatömb sem volt, egy másik árus pedig úgy kínálta termékeit, hogy papíron már két éve szüneteltette vállalkozását.

Hasonló vizsgálatokra, akciókra a jövőben is lehet számítani, az online pénztárgépektől érkezett adatoknak köszönhetően pedig egyre több információ áll rendelkezésre a helyszínek, tevékenységi körök célzott kiválasztásához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.