Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. December 03. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata

Volt egyszer egy huszárezred

Volt egyszer egy huszárezred

Előadás a 230 éves Nádasdy huszárezredről. A kép a Nádasdy Ferenc Múzeum Huszártörténeti Gyűjteményéből származik, soproni huszárokat ábrázol.

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata következő - és egyben idei utolsó - programja 2014. december 6-án (szombat) 10 órakor kezdődik a Csornai Muzeális Kiállítóhely kazettás termében. Az egyesület szerettel vár minden érdeklődőt Hegedűs Elemér nyugállományú honvéd alezredes "Volt egyszer egy huszárezred - Részletek a 230 éves Nádasdy huszárezred történetéből” című előadására. A rendezvényen emlékeznek meg a száz évvel ezelőtti limanowai csatára is, mely a magyar fegyverek dicsőségét hozta.

A limanowai csatáról a közeljövőben filmet fognak forgatni. A csatában, illetve a háborúban a soproni 9-es huszárok között sok rábaközi is szolgált. Ha van valakinek ilyen felmenője és van róla fénykép, irat, vagy katonatörténet, és meg is szeretné osztani a világgal, akkor azt jelezheti a rendezvényen Szalay Balázsnál vagy Magyar Gusztávnál a magyar.gusztav@gmail.com e-mail címen. Olyanok is jelentkezhetnek, ahol nem 9-es huszár volt a felmenő, de ott volt Limanowá-nál..

Az előadás után megkoszorúzzák a premontrei templom előcsarnokában lévő első világháborús csornai áldozatokat felsoroló emléktáblát is. Az elesettek között több olyan is van, aki a 9. Nádasdy huszárezredben szolgált.

A találkozón lehetőség nyílik megvásárolni A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának első kiadványát is (500 forint), egy első világháborús családi naplót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.