Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 06. 07:51, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Zombivá változtatja a méheket

Zombivá változtatja a méheket

Amerikai kutatók olyan élősködő légykártevőt fedeztek fel, amely a kaptár elhagyására készteti a házi méheket, amelyek elveszítik tájékozódó képességüket, majd elpusztulnak.

Ezt a problémát első ízben a San Franciscó-i Egyetem egyetemi városában figyelték meg. Az entomológusok szerint az élősködő tanulmányozása révén várhatóan eredményeket lehet elérni azokban a kutatásokban, amelyek célja a kaptárelhagyás néven ismertté vált tömeges méhpusztulás okainak feltárása.

A rejtélyes jelenség 2006-ban tizedelte meg először az egyesült államokbeli háziméh-populációkat, amelyek jelentős szerepet játszanak a beporzásuktól függő termények megóvásában. Ezek a termények, főként a gyümölcsök és zöldségek évi 15 milliárd dolláros (3675 milliárd forintos) forgalmat jelentenek, és a világ élelmiszer-szükségletének egyharmadát teszik ki.

Az Apocephalus borealis nevű parazita légyfajtát eddig csak kaliforniai és dél-dakotai házi méhekben találták meg – mondta John Hafernik, a San Franciscó-i Állami Egyetem biológiaprofesszora, a PLoS ONE című folyóirat január 3-i számában megjelent közlemény egyik szerzője. A kutató szerint azonban fennáll az a veszély, hogy a kártevő egész Észak-Amerika kaptárait veszélyeztetheti, mivel nagyon sok államot járnak be a profi méhészek kaptáraikkal a termés beporzásának elvégzésére.

A kaptár úgy fertőződik meg, hogy a légy lerakja petéit egy méh potrohába. A megfertőzött méhek elhagyják a kaptárt, hogy fényforrás közelében gyűljenek össze. „Megfigyeltük, hogy a fertőzött méhek körbe-körbe forogtak, minden tájékozódási képességüket elvesztve” – magyarázta Andrew Care, a San Franciscó-i Állami Egyetem kutatója, a tanulmány fő szerzője.

A méhek rendszerint ott pusztulnak el, ahol megállnak, gyakran előtte összezsugorodnak – tette hozzá. „Azok azonban, amelyeket megfertőzött az Apocephalus borealis kártevő, nem tudják magukat megtartani a lábukon, amelyeket állandóan nyújtogatnak, mintha a zsibbadást akarnák elűzni… úgy mozognak, mint a zombik.” Azok a méhek, amelyek éjjel hagyják el a kaptárt, feltehetően erősebben megfertőződtek a kártevőtől, mint azok, amelyek nappal járnak virágport gyűjteni.

A kártevő által megfertőzött kaptárokban végzett genetikai tesztek kimutatták, hogy a méheket és a parazitákat gyakran egy olyan vírus fertőzte meg, amely az ázsiai eredetű Nosema ceranae nevű mikroszkopikus gombafajt is megfertőzi.

Az entomológusok ezt a vírust és ezt a gombát tartották a kaptárelhagyás lehetséges okának. Azonban azt is vizsgálni kell, milyen szerepet játszik az Apocephalus borealis parazita légy ebben a jelenségben – mutatnak rá a legutóbbi tanulmány szerzői. Pontosan meg kell határozni, hogyan befolyásolja a légy lárvája a méhek viselkedését – hangsúlyozták a kutatók.

Címkék: fertőzés, kutatók, légy, méh

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.