Városlista
2022. november 26, szombat - Virág

Képek | Közélet

Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban

2020-12-05 09:57:45

Az idei adventi időszak úgy néz ki másként alakul, a közösségi hagyományokat, közös programokat sajnos mellőznünk kell. Az önkormányzat vezetése úgy gondolja, hogy egyben jó alkalom is arra, hogy Szanyban egy új ünnepi hagyományt teremtsenek meg. Az elmúlt években több tucat település csatlakozott Solymár példájához, ahol először szervezték meg az Adventi Ablakok eseményt és idén Szany is szeretne csatlakozni a programhoz.
Az Adventi Ablakok lényege, hogy december 1. és 24. között minden nap felgyulladnak a fények a település valamelyik házának, intézményének, üzletének ablakában, hasonlóan ahhoz, ahogy az adventi kalendáriumban is minden nap kinyitunk egy ablakot. Karácsony közeledtével napról napra több ház ablaka fog díszbe öltözni és világítani, míg végül szentestén mind a 24 ablak egyszerre fog ünnepi fényekben ragyogni.
A sorrendet az önkormányzat előzetesen állapítja meg , amit csak a résztvevőkkel ismertetnek, mindenki más számára titkos lesz. Az aktuális nap délelőttjén teszik közzé a kastély ablakában (a szanyi kastélynak 24 2 utcára néző ablaka van), hogy melyik utcában található az aznap este ,,kinyíló”, vagyis ünnepi fénybe öltöző ablak.
A sorszámnak (dátumnak) meg kell jelennie a dekorációban, valamint kivilágítani is szükséges, egyéb tekintetben mindenki saját ötletei alapján díszíthet.
Várják olyan szanyi lakosok, intézmények, üzletek tulajdonosainak jelentkezését, akik szívesen részt vennének az Adventi Ablakok programban, és vállalják valamelyik jól látható, utcára néző ablakuk díszítését.
Itt nyertesek, díjazottak nincsenek, ez nem egy verseny, de mégis mindenki nyer, a díszítő is, a keresgélő is és az is aki csupán csak gyönyörködik benne. Nyer vele a falu teljes közössége remélhetőleg sok szép, ötletes adventi ablakot, és ami még fontosabb értékes perceket, az ajándékozás örömének varázsát. Mert minden egyes ablak ajándék lesz, igaz, szívből jövő mindenkinek kedves ajándék.
Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt öröm december elsejétől nap mint nap kibontani egy-egy ajándékot, mely jelképesen jelzi az ünnep közeledtét. Az élő adventi naptár egy közös alkotás.
Most az önkormányzat elindítja ezt a kezdeményezést, és ha tetszik a falu lakóinak, így lehet ez minden évben!
Az album minden nap gyarapodni fog az újonnan kinyíló ablakok fotóival.
(Fotók: Tóth Imre)

Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban
Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban Világító Adventi Kalendáriumot készítenek idén Szanyban