Blog | Gluténmentes övezet
2015. Április 20. 17:37, hétfő
Almás-fahéjas gombócok pitetésztából glutén-és laktózmentesen
Felhasználásra várt egy kisebb mennyiségű alma itthon. Ezer meg egy receptet végignéztem, vannak amiket talomban tartok egy következő alkalomra :) de ezt a mait mindenképpen ki kellett próbálnom! Kár hogy a képernyőn keresztül nem lehet átadni az illatokat, amik a sütőből jöttek, miközben sült ez a pitetésztás almás fahéjas süti.
Az eredeti receptet az Apróséf oldalán találtam, itt. Én fél adagból készítettem, géuténmentes alapanyagokból.
Hozzávalók 9 db almás-fahéjas gombóc tésztájához:
- 190 gr Nutri free Mix per Pane liszt
- 10 gr Nutri free Mix per Pasta fresca liszt
- 100 gr Liga
- 30 gr cukor
- 1 tojás sárgája
- fél citrom reszelt héja
- 50 ml laktózmentes tejföl
- csipet só
A töltelékhez:
- 2 db nagyob alma, hámozva, felkockázva (összesen 300 gr legyen)
- 25 gr cukor
- 1 csapott ek liszt (én rizslisztet használtam)
- 1 kk Lucullus őrölt fahéj
- csipet só
A tetejére:
- 15 gr olvasztott vaj
- 5 gr cukor
- 1 kk őrölt fahéj
Először a tölteléket készítettem el, ehhez az almákat meghámoztam, magházukat eltávolítottam és apró kockákra vágtam..
Az felkockázott almát egy tálba tettem, rászórtam a cukrot, fahéjat, sót és a lisztet,..
..majd az egészet 5 percre mikróba tettem, félidőnél megkevertem. Miután az alma megpuhult, hagytam kihűlni, addig összeállítottam a tésztát. Ehhez a lisztet a vajjal elmorzsoltam, hozzáadtam a tojás sárgáját, csipet sót, cukrot és tejfölt majd egy nagyon könnyű, puha tésztát gyúrtam. Kevés rizsliszttel megszórt szilikon lapon kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam és egy 9 centi átmérőjű fánkszaggatóval köröket szaggattam..
A körök közepére tettem az almás töltelékből..
..majd a széleket körben összefogtam..
A tésztagombócot muffintepsibe tettem, úgy hogy az összecsípett rész alulra kerüljön...
A gombócok tetejét olvasztott vajjal lekentem..
Az őrölt fahéjat és a cukrot összekevertem, ezzel megszórtam a gombócokat..
Végül egy konyhai ollóval bevágtam egy picit a tetejüket..
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöttem. Az illata...hmm...mennyei :)