Városlista
2025. január 12, vasárnap - Ernő

Blog | Gluténmentes övezet

2013. Március 18. 20:48, hétfő

Amikor már unod a zacskós változatot...

Amikor már unod a zacskós változatot...

Van az a pont, amikor legszívesebben kivágnám az ablakon...de tudom hogy nem tehetem, mert szükségem van rá.

Van az a pont, amikor legszívesebben kivágnám az ablakon...de tudom hogy nem tehetem, mert szükségem van rá. Amiről szó van, az a péksütemény, egészen pontosan kenyér vagy zsemle.

Tudom hogy nincs választási lehetőségem és azt is tudom hogy nem ehetek mindig zöldséget hússal, merthogy sokan azt mondják, amikor szóba kerül a nyavalyám, hogy "óóó, nem nagy dolog ez, húst meg zöldséget ehetsz, nem igaz?" Kösssz, mondom erre én, végül is az ember gyereke zöldséget meg húst eszik reggelire, nem igaz? Így hát marad a készen megvásárolható szeletelt verzió, aminek valami ritka szar íze van, na jó, némelyik egész tűrhető, talán a legjobban az amelyik magos, de ki a frász akar magos kenyeret enni pl egy főzelékhez??? Hát én nem.
Az összeset kipróbáltam már és higgyétek el, csak a borsos ára miatt nem vágtam ki az első falat után a kukába! Mivel ez egy blog, ahol szimplán véleményt tud nyilvánítani az ember, így azt gondolom nyugodt szívvel leírhatom a legrosszabb gluténmentes kenyér amit eddig ettem, azt a Ceres sütő készíti. Vákumfóliába csomagolva, mint egy darab jól megtermett mosogatószivacs... Az állaga, a tapintása totál a szivacsra hasonlít. Tudjátok, arra a bazi sárgára aminek egy dörzsi réteg van az egyik oldalán. Na ezt a faját egyszer vettem életemben és egy határozott lendülettel ki is vágtam a kukába! Ár ide vagy oda, ehetetlen!!! (szerintem aki készíti vagy kitalálta, tutira nem kóstolta még) Van egy másik fajta, sajnos Magyarországon kevés helyen kapható, ahol pedig mégis, ott arany árban mérik. Schär termék. A legjobb!

De ebből is van az a pont, hogy elég, van az a pillanat, amikor más íz hiányzik. Így ismét kutakodtam...Találtam egy receptet, bár nem kenyér, hanem zsmele, de alapjában véve mindegy is volt mi lesz belőle..csak ne előre csomagolt legyen! Először féltem tőle, pedig nem egy, nem két sütésen vagyok már túl...így nekiálltam!

Hozzávalók:
-250 g Schär Mix B
-3 evőkanál olaj
-kb. 230 ml langyos víz
-20 g friss Budafoki élesztő
-só

A vízben elkevertem az élesztőt, majd géppel összedolgoztam az összes hozzávalóval együtt.
Olajos kézzel 6-7 db (de lehet több is, úgy kisebbek lesznek) zsemlét formáztam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket.

Tetejüket megkentem langyos tejjel. (lehet rá szórni sajtot, szezám magot vagy köményt) Meleg helyen (pl. 50°C-ra előmelegített sütőben) kb. 30 perc alatt duplájára kelesztettem.200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöttem.

Zsemle ízű zsemle! :) Jó beleharapni! De ezt az érzést megint csak sorstársaim tudják értékelni! :)

ui.: megvan a következő recept is! Hamarosan jövök egy igazi zacskó mentes kenyérrel! :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen