Városlista
2025. január 12, vasárnap - Ernő

Blog | Gluténmentes övezet

2013. November 11. 20:49, hétfő

Briós

Briós

Legújabb sikerélményem! :)

Mostanában egyre sűrűbben meglepődöm saját magamon! Olyan dolgokat sütök, aminek korábban a receptjét épp hogy csak elolvastam és máris nyugtáztam, áhh..kizárt hogy ez nekem sikerülhet. Nos, így volt ez a brióssal is. Most viszont.. felelmelő érzés, hogy megint milyen királyságosat alkottam! :) Persze köszönhető ez egy tökéletes receptnek és Bokor Boglárkának, a Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok csoportból. A recept Boglárka profi blogjából származik, íme...

A tészta hozzávalói:

Alapesetben 300 gr Schär Mix B liszt, de én 250 grammot használtam + 50 gramm Beiker lisztet. Szükség van még:

- 2 dkg élesztőre
- 250 ml langyos tejre (én laktózmenteset használtam)
- 40 gr olvasztott vaj
- 6 kk kristálycukor
- pici só
- 1 tojás felverve

A langyos tejben az élesztőt kevés cukorral felfuttattam. A lisztet tálba mértem, hozzáadtam a sót, majd a felfutott élesztőt és robotgéppel dagasztottam. Miután összeált a tészta, hozzáöntöttem az olvasztott vajat és a felvert tojás háromnegyedét plusz a cukrot, majd tovább kevertem még. Mivel habzsákom nincsen, ezért leleményes módon egy jó erős zacsiba kanalaztam a tésztát...

...a sarkát ollóval levágtam és briós formákat próbáltam nyomni a sütőpapírral bélelt tepsibe.

Nem mondom hogy egyszerű manőver volt, de azért sikerült.

Kb. 50 fokra állított sütőbe toltam a briósokkal teli tepsit és hagytam kelni fél órát.

Bár a fotó nem biztos hogy visszaadja a különbséget, de valójában tényleg duplájára nőttek a kelesztés után.

A tetejüket a maradék felvert tojással kentem le és megszórtam jó vastagon kristálycukorral. 200 fokon sültek kb. 35-40 percet, de inkább csak a színüket figyeltem na meg persze az illatukat. Mert hát annak nehéz volt ellenállni! :)

A formájuk nem épp briósra emlékeztet, de ez egyáltalán nem érdekel! Több mint egy éve nem ettem ilyet, most pedig sikerült elkészítenem és nagyon-nagyon finom lett!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen