Blog | Gluténmentes övezet
2013. November 11. 20:49, hétfő
Briós
Legújabb sikerélményem! :)
Mostanában egyre sűrűbben meglepődöm saját magamon! Olyan dolgokat sütök, aminek korábban a receptjét épp hogy csak elolvastam és máris nyugtáztam, áhh..kizárt hogy ez nekem sikerülhet. Nos, így volt ez a brióssal is. Most viszont.. felelmelő érzés, hogy megint milyen királyságosat alkottam! :) Persze köszönhető ez egy tökéletes receptnek és Bokor Boglárkának, a Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok csoportból. A recept Boglárka profi blogjából származik, íme...
A tészta hozzávalói:
Alapesetben 300 gr Schär Mix B liszt, de én 250 grammot használtam + 50 gramm Beiker lisztet. Szükség van még:
- 2 dkg élesztőre
- 250 ml langyos tejre (én laktózmenteset használtam)
- 40 gr olvasztott vaj
- 6 kk kristálycukor
- pici só
- 1 tojás felverve
A langyos tejben az élesztőt kevés cukorral felfuttattam. A lisztet tálba mértem, hozzáadtam a sót, majd a felfutott élesztőt és robotgéppel dagasztottam. Miután összeált a tészta, hozzáöntöttem az olvasztott vajat és a felvert tojás háromnegyedét plusz a cukrot, majd tovább kevertem még. Mivel habzsákom nincsen, ezért leleményes módon egy jó erős zacsiba kanalaztam a tésztát...
...a sarkát ollóval levágtam és briós formákat próbáltam nyomni a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Nem mondom hogy egyszerű manőver volt, de azért sikerült.
Kb. 50 fokra állított sütőbe toltam a briósokkal teli tepsit és hagytam kelni fél órát.
Bár a fotó nem biztos hogy visszaadja a különbséget, de valójában tényleg duplájára nőttek a kelesztés után.
A tetejüket a maradék felvert tojással kentem le és megszórtam jó vastagon kristálycukorral. 200 fokon sültek kb. 35-40 percet, de inkább csak a színüket figyeltem na meg persze az illatukat. Mert hát annak nehéz volt ellenállni! :)
A formájuk nem épp briósra emlékeztet, de ez egyáltalán nem érdekel! Több mint egy éve nem ettem ilyet, most pedig sikerült elkészítenem és nagyon-nagyon finom lett!