Blog | Gluténmentes övezet
2014. Augusztus 02. 11:23, szombat
Glutén- és laktózmentes csavart csokis kalács
Csupa csokis élvezet! :)
Az ötlet az ostoros kalácsomból származik. A tészta ugyan az, fél adaggal készítve, csak most nem 3 rudat fontam össze, hanem egyet, de azt előtte ketté vágtam :)
A tészta hozzávalói a következők:
- 30 dkg Nutrifree Mix per Pane liszt
- 2 dl laktózmentes tej
- 3 púpos ek cukor
- pici só
- 1 kisebb egész tojás
- fél csomag vaníliás cukor
- 2,5 dkg puha laktózmentes vaj
- 1 kk frissen reszelt citromhéj
- 1,5- 2 dkg friss Budafoki élesztő
A langyos tejben az élesztőt pici cukorral felfuttattam, a lisztet a többi hozzávalóval együtt a dagasztógép táljába mértem, hozzáöntöttem a felfutott élesztős tejet és rugalmas, szép hólyagos kelttésztát dagasztottam felőle. 50 fokos sütőben kelesztettem fél órát. A megkelt tésztát két részre osztottam, majd rizsliszttel vékonyan megszórt szilikonlapon téglalap alaúra nyújtottam és megszórtam Nesquik kakaóporral és mint a bejglit, feltekertem...
Az eddigi műveletek ugyan azok, mint az ostoros kalácsnál. De a most következőnél már változtattam. A feltekert rudat éles késsel félbevágtam..
...majd a két fél rudat összecsavartam..
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a két tekercset és visszatoltam az 50 fokos sütőbe még kelni őket úgy kb. 15 percre. Utána feltekertem a hőfokot 175-180 fokra és kb 35 perc alatt készre sütöttem a csokis tekercseket. Félidőben 2 evőkanálnyi tej és egy teáskanálnyi laktózmentes vaj langyosított keverékével meglocsoltam őket.
Nem repedt, nem folyott szét, gyönyörűen megmaradt a formája. Isteni finom!!!