Blog | Gluténmentes övezet
2013. Szeptember 28. 18:31, szombat
Csavart kifli
Nem túlzok, ma is nagyot alkottam! :)
Nem túlzok, ma is nagyot alkottam! :)
A végeredmény leginkább egy croissant-hoz hasonlít, de ha kevesebb cukrot rakok a tésztába, simán sós kiflinek is megfelel. Egyébként már egy ideje szemezgettem ezzel a recepttel, csak mindig lebszéltem magam róla különböző kifogásokkal, mint pl. ezt a tésztát kizárt hogy lehet sodorni, vagy úgysem lesz olyan mint ahogy a nagykönyvben meg van írva... stb... Na de ma délelőtt rávettem magam, azt mondtam megsütöm. Megsütöttem! :) Annyira de annyira finom puha, illatos lett, hogy jobban, szebbet, ízletesebbet nem is süthettem volna! :)
Íme a recept...
- 200 gramm Schär Mix B liszt
- 50 gramm Beker liszt
- 20 gramm cukor
- egy csipet só
- egy ek szárított élesztő (én Dr. Oetker-t használok)
- 130 ml laktózmentes tej
- 30 gr vaj (én Ligát használtam)
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
Az élesztőt langyos tejben felfuttattam, a vajat felolvasztottam. A tészta többi hozzávalóját egy nagy műanyag tálba kimértem, hozzáöntöttem a felfutott élesztőt, majd a vajat végül az egész tojást és az egészet összegyúrtam kézzel, kb. 5 percen keresztül, míg szép fényes tésztát nem kaptam. Miután összeállt a tészta, 30 percig meleg helyen pihentettem. Az idő letelte után szilikon nyújtólapra tettem, amit előtte riszliszttel megszórtam. Kör alakúra nyújtottam (már amennyire sikerült).....
kb. 3 mm vastagságúra és háromszög formájúra felosztottam.
A háromszög formákat a szélesebb oldaluktól kezdetem el feltekerni....
és a végén kifli alakúra formáltam.
Tojássárgájával lekentem a tetejüket....
...és betoltam őket sülni a sütőbe 200 fokon 15 percre. Tovább semmi esetre sem szabad sütni, mert kemény lesz és kiszárad.
Gyönyörű aranybarna színű lett a negyed óra letelte után. Természetesen még melegen megkóstoltam :)
Nagyon finom és puha! Süssétek! :)