Blog | Gluténmentes övezet
2015. Július 12. 11:20, vasárnap
Csokis mogyorós golyó glutén-és laktózmentesen
Imádom kókuszgolyót, ezért ebbe a mogyorós verzióba is tettem keveset, persze az alapját most is saját készítésű háztartási keksz adta.
A keksz hozzávalói a következők:
- 200 gr Beiker liszt
- 50 gr Szarvasi rizsliszt
- egy csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
- 125 gr Liga
- 60 gr porcukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 egész tojás
A mogyorós golyó hozzávalói:
- 3 ek porcukor
- 1,5 ek holland kakaópor
- 125 gr Liga
- 50 ml laktózmentes tej
- 5 ek durvára tört pirított mogyoró+ még a forgatáshoz
- 1 ek rumaroma
- 2 ek kókuszreszelék
Elsőként a kekszet készítettem el. A hozzávalókat egy tálba mértem, kézzel összegyúrtam és fél órára hűtőbe tettem. Fél óra leteltével szilikonos sütőpapíron kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Tepsibe tettem és 180 fokos sütőben 15 perc alatt szép világosra sütöttem. Amíg hűlt a keksz, egy másik tálba kimértem a kókuszgolyó hozzávalóit. Majd a kihűlt kekszet összemorzsoltam.
Az összemorzsolt kekszhez adtam a porcukrot, a kakóport, kókuszreszeléket az olvasztott vajat, tejet, rumaromát és az előzőleg aprítógépben nagyobb darabokra aprított, majd száraz serpenyőben pirított mogyoródarabokat is. Összekevertem. Ha túl száraz lenne, lehet még egy kevés tejet önteni hozzá. A masszából kisebb gombócokat formáztam, majd a maradék mogyoróba forgattam.
Ezután hűtőbe tettem..