Városlista
2025. január 12, vasárnap - Ernő

Blog | Gluténmentes övezet

2013. December 08. 10:35, vasárnap

Diós-citromos szelet

Diós-citromos szelet

Egyetlen gond van vele! Kivárni az időt, amíg szeletelni lehet! :)

Van egy kedvenc receptes oldalam, vagyis javítom, sok kedvenc receptes oldalam van, de ahonnan ez a diós-citromos süti származik, azt azért szeretem, mert különböző ételallergiák szempontjából állítaniak össze recepteket! Az oldal itt található, a receptet pedig az Ételallergia Online facebook oldalán találtam, köszönet érte, hogy közzé tehetem a blogomban!

Mivel még mindig irdatlan sok dióm van itthon (anyukámnak köszönhetően), ezért célirányosan kerestem diós sütit magamnak. Magamnak, azért mert a napokban volt a kisfiam szülinapja, ahol az egész család finomabbnál-finomabb tortákat evett, én pedig hát.. kimaradtam. Így előrelátó voltam, szombat reggel gyorsan megsütöttem ezt a sütit és próbáltam türelmesen kivárni az időt, amíg végre felszeletelhetem!

A diós tészta hozzávalói a következők:

- 140 gr porcukor
- 150 gr Liga margarin
- 180 gr garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
- 140 gr házilag darált dió
- 100 ml laktózmentes tej (növényi tejet használva tejmentesen is elkészíthető)
- 3 tojás fehérje
- 1/2 citrom lereszelt héja
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 1/2 csomag Dr.Oetker sütőpor

A citromos cukormáz hozzávalói:

- 300 gr porcukor
- 3 tojás sárgája
- 1/2 citrom lereszelt héja
- 3 ek frissen facsart citromlé

A margarint a porcukorral, a fél citrom reszelt héjával és a 2 evőkanál citromlével habosra kevertem. A kukoricaliszthez hozzáadtam a sütőport, a tojások fehérjét kemény habbá vertem. A habos margarinkrémhez kevertem a darált diót, a sütőporos kukoricalisztet, majd végül a tejet és jól összedolgoztam. Az eredeti recept azt írja, hogy a tejet ne egyszerre öntsük a tésztához, csak annyit adagoljunk, hogy a tészta sűrű maradjon. Nekem mind az 1 dl-t felvette a tészta, próbáljátok ki, biztos mindenkinél máshogy működik! :) Miután a tészta összeállt, óvatosan hozzákevertem a felvert tojások habját és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a tésztát. Előmelegített sütőben sütöttem először 180 fokon kb. 8 percig (máskor nem szoktam, de ezt az időt most nagyon figyeltem) :) , majd a 8 perc letelte után - ahogy az eredeti recept írja- visszavettem a hőfokot 150 fokra és így sütöttem még további fél órát. Közben elkészítettem a citromos cukormázat... A porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat és citromlevet habosra kevertem. Fél óra elteltével kivettem a tésztát a sütőből és a mázat azonnal a tetejére öntöttem. Szépen terült, picit kellett csak simítani, hogy egyenletes legyen mindenhol.

Na és itt jön a csavar! Nem, nem kell visszatenni a sütőbe, hogy megszáradjon! Csak simán állni hagytam 10 percig, amíg a forró tésztán megfő a cukormáz. Miután kihűlt a süti, hűvös helyre tettem (eredetileg legalább fél napig itt lenne a helye), de nekem szerény számításaim szerint is csak kb. 5 órát pihizett a hűvösben, de könnyen és simán szeletelhető volt! Na és persze nagyon finom! :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen