Városlista
2025. január 12, vasárnap - Ernő

Blog | Gluténmentes övezet

2013. December 21. 19:33, szombat

Diós kalács bejgli

Diós kalács bejgli

Ha ez sikerült, akkor a bejgli is fog! :)

Ha ez sikerült, akkor a bejgli is fog! :)

Merthogy a következő nekifutás a bejgli sütés lesz, természetesen gluténmentes verzióban!

De ez a mostani, ez a kalács bejgli, vagy kalácsbejgli, vagy kalács-bejgli (fogalmam sincs melyik a helyes) csak annyit tudok: Isteni finom!!! Szerintem Dobos Beáta a facebook csoportunkban azóta is csuklik, mert egyfolytában őt emlegetem, mióta elkészült ez a finomság! A recept tőle származik, ezúton is még egyszer köszönöm!!! :)

Itt a recept és sorban utána a fázisfotók...

A tészta hozzávalói:
- 45 dkg Mester süteményliszt
- 5 dkg porcukor
- pici só
- 1 dl tej (én laktózmenteset használtam)
- 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
- 1 dkg élesztő (1 csomag Dr. Oetker szárítottat tettem bele)
- 10 dkg vaj+10 dkg margarin (20 dkg vajjal készítettem)

Robotgép dagasztóspiráljával összedolgoztam a tészta hozzávalóit, kézzel gyorsan átgyúrtam, majd 12 egyenlő részre osztottam...

...gombócokat formáltam belőle és fél órára hűtőbe tettem őket! ...ééés jön is az első helyesbítés, mivel alapból ez egy 4 fonatos kalács bejgli, de nekem sajnos sehogy sem akart összejönni a 4-es fonás, így maradtam a hagyományos 3-as verziónál. (na az sem volt semmi, de arról később..)
Tehát amíg a gombócok pihiztek a hidegben, addig összedobtam a diós tölteléket, amihez a következő alapanyagok kellettek:

- 40 dkg darált dió
- 30 dkg cukor
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 dl forró víz
- reszelt citromhéj

Az eredeti receptben a fonatok fele dióval, másik fele mákkal van töltve, de én most csak diósat készítettem, ezért dupláztam az adagot ebből a töltelékből! (a fenti már a dupla adag!!!)

A hozzávalókat jól összedolgoztam és hagytam kihűlni. A tésztát fél óra elteltével kivettem a hűtőből és a gombócokból egyesével kis ovális formákat próbáltam nyújtani...

A diótöltelékből vizes kézzel kis adagot kivettem, henger alakúra formáztam és a tészta közepére fektettem....

Felülről elkezdtem csavarni úgy, hogy a diótöltelék teljesen fedve legyen.

Majd némi kis gurigatás után egy pofás kis hengerré formáztam, de közben figyeltem arra hogy a végei keskenyedjenek...

Na itt történt az első és egyben utolsó próbálkozás a 4-es fonatot illetően. Fotók nem is készültek, mert nyakig ragacsos diótöltelékes voltam, így inkább úgy döntöttem, hogy maradok a 3-as fonatnál.

Sütőpapírral kibéleltem egy nagy tepsit és egymás mellé fektettem 3 fonatot úgy, hogy az egyik végüket picit összenyomtam...

...majd több-kevesebb sikerrel elkezdtem fonni...

Volt ahol simán szétrepedt a tészta, azt hittem kivágom az ablakon, de gondoltam magamban, csessze meg, akkor is megcsinálom! :)

...és hát összefontam! Úúúúgy örültem, mint egy kisgyerek a karácsonyi ajándékának! :))

Két ilyen fonatot készítettem, a maradék tésztából pedig simán kifliket formáztam...

Az eredeti receptből megtudható mi módon is lesz egy bejgli, kalács igazi márványos. .. hát én is megpróbálkoztam vele. Ehhez egy egész tojásra és két tojás sárgájára volt szükség. Vékonyan átkentem a fonatokat és a kifliket, majd hideg helyre tettem őket, hogy a tojás megszáradjon a tetejükön. Száradás után egy tojás fehérjével is átkentem és megint hagytam száradni... Sütés előtt megszúrkáltam őket és 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem.

Itt a végkifejlet:

..hogy mennyire lett márványos, azt mindenki döntse el maga! Részemről überelni nem lehet, max a holnap készülő mákos bejglivel! :)))

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen