Városlista
2025. január 12, vasárnap - Ernő

Blog | Gluténmentes övezet

2013. November 03. 15:18, vasárnap

Diós tallér

Diós tallér

Eredetileg kiflit szerettem volna készíteni... de megviccelt az új liszt!

Eredetileg kiflit szerettem volna készíteni... de megviccelt az új liszt!

A diós rolni annyira szuper lett, hogy ezen felbuzdúlva megint valami diósat szerettem volna sütni. Találtam a facebook csoportomban egy számomra tökéletes receptet, gondoltam miért ne, kipróbálom. Egészen pontosan pozsonyi kifliről lett volna szó... ami rajtam kívülálló okok miatt nem kifli formájú lett! :)

Leírom a hozzávalókat és a receptet, aztán jön a story, hogy miért is lett tallér az, aminek kifli formájúnak kellett volna lennie! :))

A tészta hozzávalói:

- 280 gramm Schär C liszt
- 10 dkg vaj
- 50 gramm porcukor
- 1 tojás sárgája
- fél dl tejföl (nálam laktózmentes)
- fél dkg élesztő
- pici só

A lisztet a vajjal elmorzsoltam, majd a többi hozzávalóval jól összegyúrtam és betettem a hűtőbe pihenni. Ezalatt összeállítottam a diós tölteléket.

Kellett hozzá:

- 15 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 dl tej (nálam laktózmentes)

Kb. fél órát volt a tészta a hűtőben, miután kivettem, kinyújtottam téglalap alakúra és egy kb. 6-7 centi átmérőjű pogácsa szaggatóval köröket szaggattam belőle. Itt még semmi gondom nem volt a tésztával, gondoltam jöhet töltelék, aztán mehet sülni a sütőbe... Nem így lett. Miután az egyik kör alakú lapot megtöltöttem és finoman, szépen lassan elkezdtem volna tekerni kifli formájúra, a tészta hajszálvékonyan ugyan, de elkezdett repedni, majd miután még egyet tekertem volna rajta, addigra totál szétnyílt. Gondoltam jól van, ez GM liszt, nehéz vele dolgozni, na majd a második.. Ez sem jött össze! :( A harmadik kör formát már csak félbe hajtottam a dióval való töltés után, de az is repedt. Itt már tudtam hogy ez így nem fog működni, valamit ki kellett találnom! Akkor jött az isteni szikra, mi lenne ha nem tekerném, hagynám a maga formájában, ha úgy akar, hát maradjon! :)

Így már sokkal könnyebb dolgom volt. Maradt a kis korong, megtöltöttem dióval..

... majd egy másik tészta lapot a tetejére tettem, óvatosan, hogy ne nyomjam ki belőle a tölteléket.

Már itt is látszik, hogy elrepedt a tészta, de ez még semmi ahhoz, ahogy a kifli formáknál kinézett...

Villával körbenyomkodtam a szélét, hogy összeálljon...

... tojás sárgájával lekentem a tetejét, majd mindegyikre egy szép diót biggyesztettem!

180 fokon sütöttem kb. 15-20 percig. A szokásos melegen kóstolás most sem maradt el, ki nem bírtam volna hogy kihüljön! :)

Nagyon-nagyon finom lett! A tészta finom puha, omlós, a töltelék mennyei! :) Egyáltalán nem bántam meg, hogy nem kifli formájú lett!

..a tepsiből való kiszedés közben pedig találtam egy "nyelvnyújtogatós" sütit...

... mintha épp azt mondta volna, hogy ka.d be gluténmentes liszt, én akkor is finom leszek! :))

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen