Blog | Gluténmentes övezet
2015. Május 07. 13:44, csütörtök
Epres-pudingos rácsos süti glutén- és laktózmentesen
Nagyon régóta szemezek ezzel a rácsos sütivel. A napokban beszereztem hozzá egy speciális hengert, amivel a rácsokat el lehet készíteni. Így néz ki:
A tésztával nem kísérleteztem, az eddig jól bevált kelt tészta receptemet használtam, ami a következő:
- 300 gr Nutri free Mix per Pane liszt
- 2 dl laktózmentes tej
- csipet só
- 30 gr cukor
- valamivel több mint fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 1 tojás sárgája
- 1 ek olaj
Töltelékhez:
- 1 csomag Dr. Oetker vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor
- 3 dl laktózmentes tej
- 8-10 szem eper
Tetejére a kenéshez:
- egy egész tojás
Szóráshoz:
- porcukor
Elsőként a tészta hozzávalóit tálba mértem és alaposan kidagasztottam. Majd 50 fokos sütőben hagytam 35-40 percet. Amíg a melegben pihent a tészta, elkészítettem a pudingot. Ehhez a pudingport kevés hideg tejjel és cukorral csomómentesre kevertem. A maradék tejet felforraltam, lehúztam a tűzről és beleöntöttem a kikevert pudingport. Takarék lángon folyamatos kevergetés mellett kb. egy percig főztem, majd a kész pudingot kihűtöttem. A megkelt tésztát enyhén rizslisztezett szilikon lapon vékonyra, kb.3-4 mm-re nyújtottam, 10 centi széles csíkokat vágtam belőle...
A rácsozó hengert rizslisztbe nyomkodtam...
...és a tészta egyik felén a hengert végighúztam..
...majd a tészta csíkokat kezemmel széthúztam..
A sima felére tettem a vanília pudingból..
..a puding közepébe pedig egy fél epret nyomtam..
..majd a berácsozott tésztát ráhajtottam a töltelékre..
Egy műanyag lappal a széleket egyenesre igazítottam..
Készítettem egy másik variációt is. Ennél a kinyújtott tésztát két darabra osztottam, egy négyzet és egy téglalap alakra. A négyzet alakú tésztalap közepére tettem a pudingot...
..és az epret..
A téglalap alakú tésztát pedig a rácsozó hengerrel berácsoztam..
..és a ráccsal befedtem a pudingos lapot, széleit pedig egyenesre igazítottam..
A harmadik variáció kör alakúra sikeredett :) A kinyújtott tésztából fénkszaggatóval köröket szaggattam, erre jött a puding és az eper..
Erre jött a rácsozott tésztalap..
... a fánkszaggatóval pedig a felesleges szélektől megváltam...
A maradék tésztát is felhasználtam :) Kinyújtottam, egyik felét berácsoztam..
A sima oldalára került a puding és az eper..
Majd a rácsozott résszel befedtem a tölteléket.. Nem jött ki egy teljes kör alak, így itt a fánkszaggatóval vágtam le a felesleges tésztát..
A rácsos sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem..
Tetejüket felvert tojással kentem le..
..és 180 fokos sütőben 20 perc alatt szép világosra sütöttem...
Tetejüket porcukorral szórtam meg..
Nem kötelező az összes módszert alkalmazni, de én mindig kísérletezem, ezt már tudhatjátok! :)