Blog | Gluténmentes övezet
2015. Augusztus 10. 12:43, hétfő
Fahéjas csiga glutén, tej, tojás és kukoricamentesen
Jelzem, nem a legszebb csigákat sütöttem most, de talán nem is izgat a szépsége, ha belegondolok abba, hogy mennyi kritériumnak felel meg. Igen, ez a csiga most nem csak glutén, de tej, tojás és még kukoricamentes is!!! Az alap ötlet a korábbiglutén- és laktózmentes fahéjas csigám volt, ezt a receptet vettem alapul, csak más alapanyagokat használtam...
Hozzávalók:
- 220 gr Schär mix it liszt
- 2 ek barna rizsliszt
- 1 ek vagyis 10 gr tápióka keményítő
- 2 ek burgonyapehely
- 5 gr útifűmaghéj
- 1 ek cukor
- 1 kk só
- fél csomag Dr. Oetker porélsztő
- 175 ml langyos víz
- 1 ek kókuszolaj
Töltelék:
- 50 gr kókuszzsír vagy Liga
- 4 ek cukor
- 4 tk Lucullus őrölt fahéj
Kenéshez:
- egy-két ek olvasztott Liga+ rizstej keveréke+ egy ek cukor
A szárazanyagokat tálba mértem, kanállal összekevertem, majd hozzáöntöttem a 175 ml langyos vizet és elkezdtem dagasztani. Miután már egynemű volt a tészta beleöntöttem a kókuszolajat is és tovább dagasztottam, még kb. 5-6 percig. Végül olajos kézzel gombócot formáztam a tésztából és a konyhapulton letakarva (nem huzatban) meleg helyen kb. 30 percet kelesztettem...
A tészta gombócot rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam, néhányszor kézzel átgyúrtam, majd kb. fél centi vastagra nyújtottam...
..megkentem a fahéjas töltelékkel..
..és felcsavartam...
Kb. 2 centis karikákra vágtam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem..
Konyharuhával letakartam és hagytam még 5-6 percig pihenni. Közben bekapcsoltam a sütőt és 200 fokra állítottam. Ez idő alatt szépen megnőttek a csiguszok és mentek is a sütőbe..
Oldalukat lekentem az olvasztott vaj+tej+ cukor keverékével, majd 10 perc sütés után meglocsoltam a maradékkal és 180 fokon készre sütöttem a csiguszokat!
Nem a legszebbek tudom, de most a fő cél a mentesség volt :)
A tészta széle ropogós a cukros tej miatt, belül pedig finom puha :)