Blog | Gluténmentes övezet
2015. Április 30. 14:13, csütörtök
Fokhagymás-mákos kifli gluténmentesen
A tökéletes kifli!
Végre megtaláltam, idáig azt hittem nem létezik jobb annál, amit eddig sütöttem. Ezt a fokhagymával és mákkal megbolondított kifli receptet a Guténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok facebook csoport tagjának, Fülöp Rozinak köszönhetem. Az általa megosztott recept itt található, de aki nem tagja a csoportnak annak mutatom egy egyszerű képernyőmentéssel..
Mindent az eredeti recept szerint követtem. Tehát a tészta hozzávalói a következők:
Összesen 320 gr liszt, ebből
- 130 gr Nutri-free MIx per Pane liszt
- 130 gr Schär Mix B liszt
- 60 gr Beiker liszt
- 1 kiskanál só
- 10 g psyllium (útifűmaghéj)
- 5 gr Dr. Oetker porélesztő
- 300 ml langyos víz
- pici cukor
- 4 ek olaj
Az olaj és a víz kivételével a tészta hozzávalóit a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a langyos vizet, majd elkezdtem dagasztani a tésztát. Miután összeállt, hozzáadtam az olajat is és így dagasztottam tovább még kb. 6-8 percet. Egy szilikon nyújtólapot kókuszzsíral kentem le, erre tettem az előzőleg szintén kókuszzsíros kézzel gombóccá formázott tésztát. 50 centi átmérőjűre nyújtottam és 8 cikkre vágtam...
Egy púpos evőkanál kókuszzsírt megolvasztottam, 3 gerezd fokhagymát fohagymanyomón áttörtem, majd az olajba kevertem és ezzel kentem át a tésztát..
Néhányat megszórtam egész mákkal...
..és a szélesebbik oldaluktól fogva kifli alakúra feltekertem. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem..
Tetejüket olvasztott kókuszzsírral kentem le..
Majd 50 fokos sütőben 30 percet kelesztettem..
Kelesztés után még egyszer lekentem őket olvasztott kókuszzsírral és 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő!)
Persze közel sem olyan szépek mint Rozié, de az illata.. nem tudom leírni..
Miután kihűltek a kiflik, egyet félbevágtam...
..és csak ámultam, csodálkoztam és sóhajtoztam hogy milyen gyönyörű, légiesen könnyű tésztája van, az illatáról nem is beszélve. Nem tudom mi a titka ennek a tésztának, illetve tippelni tudok, talán a 10 gr útifűmaghéj, mert én nagyon sokat használom a fenti hármas lisztkombinációt, de még egyszer sem sikerült ennyire tuti kiflit sütnöm! :)
Köszönöm a receptet Rozi!