Blog | Gluténmentes övezet
2015. Március 27. 14:52, péntek
Fonott kalács 2.0 glutén-és laktózmentesen

Tegnap amikor megsütöttem az első igazi fonott kalácsomat, azt gondoltam hogy....aztán meg dehogy! :) Na de hogy értsétek... Ennek a kalácsanak sincs semmi de semmi baja, azt hiszem csak én vagyok túl elégedetlen és maximalista. :) Az a bizonyos másnapos állag, na az nem tetszik nekem..így ma újból nekiláttam és kipróbáltam egy másik receptet, más lisztből, más arányokkal. Na ez lett az a kalács, amire vágytam! :) Sütés közben pontosan olyan illata volt, mint a pékségben kapható búzás fonott kalácsnak. Isteni! Itt a recept...
Hozzávalók:
- 280 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 20 gr Nutri-free Mix per Dolci liszt
- 1 ek tápióka keményítő
- 32 gr cukor
- csipet só
- 1 tk citromlé
- valamivel több mint fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 1 rgész tojás+ egy sárgája
- 250 ml laktózmentes habtejszín
- 1 ek olaj
A tészta hozzávalóit dagasztógép táljába mértem, a habtejszínt meglangyosítottam és úgy adtam a többi alapanyaghoz. 15 percig dagasztottam a tésztát, majd lekapcsoltam a gépet és kissé olajos kézzel magam is átgyúrtam. Nem kell megijedni, viszonlag puha, szinte ragacsos tésztát kapunk dagasztás után, de szépen össze fog majd állni! Gyúrás után a tésztát egy műanyag tálba tettem, letakartam és meleg helyen hagytam kelni 40 percet...
Nagyon szép, lyukacsos, levegővel teli tésztát kaptam, meglátszik, hogy hosszú ideig lett dagasztva, gyúrva. A tésztát 5 részre osztottam, gombóccá formáltam..
..majd a gombócokat egyesével kevés rizsliszttel megszórt szilikon lapon rúddá formáztam..
A tészta még itt is nagyon puha volt, de lehetett vele dolgozni. Nem tudom hogy lehetne ezt pontosan megfogalmazni, de talán pont az az állapot. amikor már úgy érzed alá kellene lisztezni, de még próbálkozol kicsit :) Na itt, ennél a pillanatnál nem szabad feladni, viszonylag gyorsan, 5-ös fonással össze kell fonni..
Ami vagy sikerül vagy nem. Az enyém most épp nem hibátlan, de van az a pont amikor az ember már nem kezdi újra :))
Egy 30x10-es szögletes formát olajjal vékonyan kikentem, rizsliszttel megszórtam és ebbe tettem a kalácsot. Mielőtt megkérdeznétek miért nem tepsibe sütöttem, a válasz: azért nem mert mint feljebb említettem ez egy nagyon lágy tészta és féltem hogy tepsiben elterül. Ez a forma pedig úgy gondoltam kellő tartást biztosít neki!
Miután a helyére került a kalács -volt olyan pillanat, amikor úgy éreztem, kevés a két kezem :) -tetejét olajjal vékonyan átkentem és betoltam 50 fokos sütőbe 10 percre, hogy had pihenjen. 10 perc letelte után a tetejét felvert tojással lekentem..
..és 200 fokon kezdtem el sütni, de csak kb. 6-7 percig, ezután visszavettem 180 fokra a sütőt és így sütöttem a kalácsot, amíg szép aranybarna nem lett!
10 perc után már ilyen szép színe volt a sütőben..
..és ilyen lett miután megsült..
Próbáljátok ki! :)