Blog | Gluténmentes övezet
2014. Augusztus 30. 12:24, szombat
Glutén- és laktózmentes almás-vaníliakrémes kocka
..sok-sok almával...
Van 3 kiló almám, amit a fiúk nem szeretnek, így nekem kell magamévá tennem, de szerettem volna valami almás sütit is készíteni belőle. Almás pite volt a kiindulópont, de kicsit kutakodtam a neten és egy másik variációra akadtam, egészen pontosan az almás- vaníliakrémes kockára. Az eredeti recept itt található. Én fél adagot készítettem, kevesebb vajjal és sokkal több almával :)
A tészta hozzávalói a következők:
- összesen 25 dkg gluténmentes lisztkeverék, nálam ebből 1 púpos evőkanál Nutrifree Mix per Pane, a többi pedig Dolci volt
- 10 dkg laktózmentes vaj
- 7,5 dkg porcukor
- fél csomag sütőpor
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája
- 1 ek laktózmentes tejföl
A töltelék:
- 80 dkg reszelt alma
- 5 dkg porcukor
- 1 tk őrölt fahéj
A krémhez:
- 1 egész tojás
- 1,75 dl laktózmentes tej
- 1 ek cukor
- 1 ek rizsliszt
- fél csomag vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg porcukor
Először a tésztát készítettem el. Ehhez a sütőport elkevertem a liszttel és a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrtam. Három részre osztottam, egy kb.30x20-as tepsi hátulját használtam, sütőpapírt terítettem rá és a tésztát azon nyújtottam, néha kézzel nyomkodtam téglalap alakúra. 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt szép világosra sütöttem mindhárom lapot..
Amíg a tészta sült, elkészítettem a vaníliás tölteléket. A tojást elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel majd a tejet is hozzáadtam és lassú tűzön állandó kevergetés mellett sűrűre főztem, majd hagytam kihülni.
Egy másik tálban a vajat habosra kevertem a porcukorral, majd a kihült vaníliás krémhez adtam és simára kevertem.
Az almás töltelékhez az almát megmostam, megpucoltam és lereszeltem, majd a porcukorral és a fahéjjal együtt megpároltam.
Ezek után összeállítottam a süteményt. Az első lapra kentem a vaníliás krémet...
...erre került a 2. tészta lap, arra pedig az almás töltelék...
..ennek tetejére pedig a 3. lap, ami a művelet végére sikeresen meg is repedt :(
Ha marad krém, be lehet vonni a tetejét, nekem nem maradt, valószínű a kevesebb vaj miatt, vagy mert az első lapot vastagabban kentem..nem tudom.
Nem a szépségéről híres, de ez cseppet sem érdekel. Az íze viszont..na az remek lett. Nem túl édes, az almától kissé savanyks, de csak épp egy picikét, közben a fahéj is dominál, egy szóval, fantasztikus! :)