Városlista
2025. január 12, vasárnap - Ernő

Blog | Gluténmentes övezet

2014. Augusztus 30. 12:24, szombat

Glutén- és laktózmentes almás-vaníliakrémes kocka

Glutén- és laktózmentes almás-vaníliakrémes kocka

..sok-sok almával...

Van 3 kiló almám, amit a fiúk nem szeretnek, így nekem kell magamévá tennem, de szerettem volna valami almás sütit is készíteni belőle. Almás pite volt a kiindulópont, de kicsit kutakodtam a neten és egy másik variációra akadtam, egészen pontosan az almás- vaníliakrémes kockára. Az eredeti recept itt található. Én fél adagot készítettem, kevesebb vajjal és sokkal több almával :)

A tészta hozzávalói a következők:

- összesen 25 dkg gluténmentes lisztkeverék, nálam ebből 1 púpos evőkanál Nutrifree Mix per Pane, a többi pedig Dolci volt
- 10 dkg laktózmentes vaj
- 7,5 dkg porcukor
- fél csomag sütőpor
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája
- 1 ek laktózmentes tejföl

A töltelék:

- 80 dkg reszelt alma
- 5 dkg porcukor
- 1 tk őrölt fahéj

A krémhez:

- 1 egész tojás
- 1,75 dl laktózmentes tej
- 1 ek cukor
- 1 ek rizsliszt
- fél csomag vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg porcukor

Először a tésztát készítettem el. Ehhez a sütőport elkevertem a liszttel és a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrtam. Három részre osztottam, egy kb.30x20-as tepsi hátulját használtam, sütőpapírt terítettem rá és a tésztát azon nyújtottam, néha kézzel nyomkodtam téglalap alakúra. 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt szép világosra sütöttem mindhárom lapot..

Amíg a tészta sült, elkészítettem a vaníliás tölteléket. A tojást elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel majd a tejet is hozzáadtam és lassú tűzön állandó kevergetés mellett sűrűre főztem, majd hagytam kihülni.

Egy másik tálban a vajat habosra kevertem a porcukorral, majd a kihült vaníliás krémhez adtam és simára kevertem.

Az almás töltelékhez az almát megmostam, megpucoltam és lereszeltem, majd a porcukorral és a fahéjjal együtt megpároltam.

Ezek után összeállítottam a süteményt. Az első lapra kentem a vaníliás krémet...

...erre került a 2. tészta lap, arra pedig az almás töltelék...

..ennek tetejére pedig a 3. lap, ami a művelet végére sikeresen meg is repedt :(

Ha marad krém, be lehet vonni a tetejét, nekem nem maradt, valószínű a kevesebb vaj miatt, vagy mert az első lapot vastagabban kentem..nem tudom.

Nem a szépségéről híres, de ez cseppet sem érdekel. Az íze viszont..na az remek lett. Nem túl édes, az almától kissé savanyks, de csak épp egy picikét, közben a fahéj is dominál, egy szóval, fantasztikus! :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen