Blog | Gluténmentes övezet
2014. Április 19. 11:04, szombat
Glutén- és laktózmentes csíkos kalács
..édesen, kakaósan..
Az eredeti recept a kifoztuk.hu oldalán található ott búzalisztből készítették, édesítőszerrel és sima tejjel. Én átalakítottam glutén-és laktózmentessé, majd fél adagból megsütöttem. Nagyon- nagyon finom lett!
A kalács hozzávalói a következők:
- 30 dkg Nutri free Mix per Pane liszt
- 2 dl laktózmentes tej
- 50 ml olaj
- fél csomag Dr. Oetker szárított élesztő
- csipet só
- 90 gr cukor
- 2 ek kakaópor
- 1 tojás a kenéshez
A tejet meglangyosítottam és a kakópor+ tojás kivételével az összes hozzávalót összegyúrtam. Szép fényes tésztát kaptam, amit két részre osztottam. Az egyikhez hozzáadtam a kakaóport és még egy evőkanál tejet, majd jól összegyúrtam..
A két gombócot rizsliszttel megszórt szilikon lapon (pihentetés és kelesztés nélkül) téglalap alakúra nyújtottam, majd egymásra fektettem...
..és hasonlóan mint a bejglit, a szélesebbik felétől feltekertem..
A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 50 fokos sütőben hagytam pihenni 30 percet. Fél óra leteltével a tetejét felvert tojással lekentem és 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöttem!
..hát persze hogy még melegen megkóstoltam :)