Blog | Gluténmentes övezet
2014. Június 05. 10:33, csütörtök
Glutén-és laktózmentes csokis lekváros buktagömbök
Újabb kelt tészta variáció...
Anyukám lekváros buktája verhetetlen, ennél a receptnél is az övét használtam, annyi különbséggel, hogy nem (csak) lekvárral töltöttem hanem csokival is :)
Mutatom hogyan és a itt a recept is...
Hozzávalók:
- 350 gramm Nutri free Mix per pane liszt
- nem egész 1 csomag Dr Oetker porélsztő
- 3 ek kristálycukor
- 1 tojás (elhagyható)
- pici só
- 50 gramm laktózmentes olvaszott vaj
- 150 ml laktózmentes tej
Töltelékhez:
- házi sárgabaracklekvár
- néhány kocka étcsoki
Kenéshez:
- 1 tojás felverve
A lisztet a sóval és a cukorral elkevertem, dagasztógép táljába tettem, hozzáadtam a tojást, a tejet meglangyosítottam és az élesztővel együtt a lisztes keverékhez adtam. Bekapcsoltam a gépet és közben szépen apránként adagoltam hozzá az olvasztott vajat. Miután összeállt a tészta, egy sütőpírral bélelt tepsire tettem és 50 fokos sütőben kb. 50 percet kelesztettem. Miután szép nagyra nőtt, egy szilikon lapon folytattam tovább a munkát...
Kisebb gombócokat csíptem a tésztából és akezemmel kör alakúra lapítottam...
..közepére kevés sárgabarcklekvárt és egy kocka étcsokit tettem..
..majd a kör oldalait összefogtam..
és gombócot formáltam belőle.
Csináltam sima kakaóval töltöttet is, annál Nesquik kakaóport használtam. Csak simán a kör közepépre tettem egy kiskanállal és ugyan úgy összefogtam mint ahogy fent írtam...
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam a gombócokat, oldalukat, ahol összeérnek, lekentem kevés olajjal, hogy miután megsültek könnyebb legyen szétszedni. Majd visszatoltam 50 fokos sütőbe kb. fél órára kelni.
Ilyen szép nagyra nőttek (kb. 6-7 centisek)..
Tetejüket felvert tojással lekentem....
..és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.
Finom, puha, illatos és eteti magát :)
Az ötlet innen származik!