Blog | Gluténmentes övezet
2014. Május 30. 14:57, péntek
Glutén- és laktózmentes fahéjas csiga
Nem lehet nem szeretni! :)
Az elmúlt másfél év alatt (mióta gluténérzékeny vagyok) már több kakaós csiga recepttel kísérleteztem, hol jobban hol kevésbé sikerült a végeredmény... de ez a mai..! Minden várakozásomat felülmúlta! Igaz nem kakaós, hanem fahéjas töltelékkel készült (ami egyébként nagy kedvencem)! A receptet itttaláltam.
A csiga hozzávalói a következők:
- 60 dkg Nutri free Mix per Pane liszt
- 3 dl laktózmentes tej
- 1 csomag Dr. Oetker szárított élesztő
- 10 dkg laktózmentes vaj
- fél tk só
- 2 ek cukor
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 10 dkg laktózmentes vaj
- 8 ek cukor
- 8 tk őrölt fahéj
Kenéshez:
- 1 egész tojás
Egy kisebb tálba öntöttem a langyos tejet, beleszórtam a poréleszőt, elkevertem, majd hozzáadtam az olvasztott vajat, sót, cukrot és tojást is. A lisztet a dagasztógép táljába mértem, hozzáöntöttem a tejes masszát és bekapcsoltam a gépet, had dolgozzon. Miután összeállt a tészta, konyharuhával letakartam és hagytam kelni 1 órát. Az egy óra letelte után rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam és szép vékonyra kinyújtottam. A töltelékhez a puha vajat a cukorral kikevertem, hozzáadtam az őrölt fahéjat és egyenletesen a tésztára kentem majd jó szorosan feltekertem...
Kb. 2 centis szeleteket vágtam a rúdból..
..amiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem..
Tetejüket felvert tojással lekentem és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöttem..
Nagyon finom puha, lyukacsos tésztája lett!