Blog | Gluténmentes övezet
2014. Szeptember 11. 16:58, csütörtök
Glutén-és laktózmentes finn almás pirog
fahéjjal...
Nemrég kaptam egy új könyvet, amiben kizárólag lisztérzékenyek részére összeállított receptek találhatók. Nagyon jó kis könyv, nem csak sütemények, hanem főételek, kenyerek, sós sütik és tészták receptjei is megtalálhatók benne.
Ő volna az..
Szóval ebben a könyvben találtam egy tök jó sütit, amiben leginkább az alma és a fahéj dominál. Mindkettőt imádom, így gyorsan megsütöttem. Így született meg az én glutén- és laktózmentes finn almás pirogom! :)
Mindent a könyvben található recept szerint csináltam, csak a lisztet cseréltem le és fél adaggal dolgoztam.
Itt az én verzióm:
Első réteg:
- 125 gramm laktózmentes olvasztott vaj
- 100 gramm cukor
- 1 tojás
- 200 gramm Schär mix B liszt
- fél csomag sütőpor
Második réteg:
- 2 dl laktózmentes tejföl
- 1 tojás
- 50 gramm cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Harmadik réteg:
- 2mm-es almaszeletek, akár két rétegben is
- tetejére őrölt fahéj
Az első réteg hozzávalóiból homogén tésztát készítettem, majd a tésztát egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntöttem és kanállal elegyengettem....
A második réteg hozzávalóit is összekvertem és a tésztára öntöttem...
Meghámoztam az almát, magházát kiszúrtam, kb. 2mm -es karikákra szeleteltem és a krémre pakoltam...
...majd megszórtam őrölt fahéjjal...
180-190 fokos sütőben sütöttem fél órát, de a vége fele figyeltem, hogy mennyire barnul alul a tészta. Nagyon finom illat lett tőle a konyhában :)