Blog | Gluténmentes övezet
2014. Május 19. 11:14, hétfő
Glutén-és laktózmentes fonott sós kalács
..könnyű, puha tésztából...
A receptet a Nosalty oldalán találtam, egészen pontosan itt!Hagyományos búza lisztből és sima tejből készítették, én lecseréltem a fő alkotóelemeket, majd megküzdöttem a puha, ragacsos tésztával! A végére azért összebarátoztunk, vagy mondhatnám úgy, a tészta megadta magát, legyőztem! :)
A fonott kalács hozzávalói a következők:
- 30 dkg Nutri free Mix per Pane liszt
- 1 tojás
- 1 csomag Dr. Oetker szárított élesztő
- 250 ml laktózmentes tej
- 25 ml olaj
- 1 tk só
- 1 tk cukor
Kenéshez:
- 1 kisebb tojás
Szóráshoz:
- köménymag
- durva szemű só
vagy bármilyen magkeverék
A tojást a dagasztógép táljába tettem, kézi habeverővel elkevertem, közben folyamatosan adagoltam hozzá az olajat, míg teljesen sima állagú nem lett. Hozzáadtam a langyos tejet, élesztőt, cukrot, lisztet, és sót, majd bekapcsoltam a dagasztó gépet és szép fényes, lyukacsos tésztává dagasztottam. Én kb. még 2 csapott evőkanál lisztet tettem hozzá, többet nem.A tészta nagyon lágy, folyós lesz, de ez nem baj, ilyennek kell lennie. 50 fokos sütőben 45 percig kelesztettem a tésztát, majd egy rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam, ahol a tetejét megszórtam még egy kevés Nutri free liszttel.
Éles késsel kb. 10 centis darabokat, vágtam a tésztából, gombóccá formáltam, majd 15-20 centis rudakat sodortam belőle és összefontam.
A tészta nagyon-nagyon ragad!!! Sok türelem kell hozzá, nem szabad feladni :)
A mini fonott kalácsokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, tetejüket lekentem felvert tojással és megszórtam köménymaggal, néhányat pedig vegyes magkeverékkel.
Hagytam még pihenni úgy 15-20 percet és 200 fokra előmelegített sütőben készre, szép világos színűre sütöttem.
Nagyon finom, puha, lyukacsos belsejű tésztája lett!